Liikuntateknologian hyödyntäminen voimaharjoittelussa - Anttonen, Aki-Petteri (2021)
Tässä kandidaatintutkielmassa tarkastellaan liikuntateknologian hyödyntämistä voimaharjoittelussa. Tutkielma on toteutettu kirjallisuuskatsauksena. Tutkielmassa liikuntateknologia rajataan informaatioteknologisiin laitteisiin ja digitaalisiin sovelluksiin ja palveluihin. Voimaharjoittelun osalta tutkielmassa käsitellään erityisesti painoharjoittelua. Liikuntateknologian hyödyntäminen urheilussa on lisääntynyt paljon viime vuosina ja liikuntateknologiaa on alettu hyödyntämään monissa eri urheilulajeissa. Voimaharjoittelusta on puolestaan tullut merkittävä osa monien urheilulajien harjoitteluohjelmia. Liikuntateknologia tarjoaa käyttäjälleen monia yleisiä hyötyjä. Tutkielmassa yleiset hyödyt ovat jaettu kolmeen ryhmään: liikuntamotivaatioon, harjoittelun tehostamiseen ja palautumiseen. Voimaharjoittelussa liikuntateknologian hyödyt keskittyvät erityisesti harjoittelun tehostamiseen. Liikuntateknologia mahdollistaa voimaharjoittelusta aiheutuvan ulkoisen kuormituksen mittaamisen, jonka pohjalta harjoittelua voidaan optimoida. Esimerkiksi inertiamittausyksiköitä voidaan hyödyntää harjoitteluliikkeiden tunnistamiseen tai suoritustekniikan arviointiin.