Password manager selection in organizations - Leinonen, Simo (2021)
Salasanojen hallintajärjestelmät tai ohjelmistot ovat yleisesti tunnistettu tehokkaina ja hyödyllisinä työkaluina, jotka vahvistavat niiden käyttäjien kokonaisvaltaista turvallisuutta. Salasanojen hallintajärjestelmät tarjoavat käyttäjilleen huomattavia hyötyjä sekä turvallisuuden että käytettävyyden saralla. Sekä organisaatiot että yksilöt käyttävät salasanojen hallintajärjestelmiä osana heidän päivittäistä elämäänsä. Tästä huolimatta siitä prosessista miten organisaatioiden tulisi menetellä salasanojen hallintajärjestelmiä valittaessa on hyvin vähän tietoa, joka voi olla haastavaa johtuen saturoituneesta markkinasta, joka on täynnä toisiaan näennäisesti muistuttavia tuotteita. Tämän pro gradu tutkielman tarkoituksena on tutkia salasanojen hallintajärjestelmien valintaprosessia organisaatioissa, jotta voidaan tuoda esiin siihen liittyviä tärkeitä teemoja niitä organisaatioita varten, joiden tavoitteena on tehdä tällainen valinta. Tutkielma käsittelee myös ohjelmistojen valintamenetelmiä organisaatioissa, jotta voitaisiin tukea ja ymmärtää salasanojen hallintajärjestelmien valintamenetelmiä. Tämä pro gradu tutkielma rakentaa olemassa olevan salasanojen hallintajärjestelmäkirjallisuuden jatkeeksi yhdistelemällä kirjallisuuskatsauksen sekä empiirisen tutkimuksen löydökset. Sekä kirjallisuuskatsauksen sekä empiirisen tutkimuksen tulokset indikoivat että käytettävyys sekä tietoturvallisuus ovat ensisijaisen tärkeitä kriteerejä salasanojen hallintajärjestelmiä valittaessa. Tulokset kertovat myös, että alan ammattilaiset ovat yleisesti tietoisia salasanojen hallintajärjestelmien tärkeimmistä osapuolista, sekä myös niiden yleisimmistä heikkouksista ja käytön haasteista heidän organisaatioissaan. Nämä tulokset täyttävät aukon tutkimuksessa salasanojen hallintajärjestelmiin liittyen, sekä tarjoavat arvokkaita näkökulmia tulevan tutkimuksen sekä alan ammattilaisille.