Home-school cooperation during the COVID-19 pandemic : the perspective of elementary school special education teachers in Finland - Lukkari, Olli (2021)
Tämä laadullinen tutkimus keskittyy kodin ja koulun yhteistyöhön koronapandemian aikana. Koronavirus alkoi levitä alkuvuodesta 2021 ja aiheutti koulujen sulkemisen ympäri maailmaa. Oppilaitokset joutuivat siirtymään vauhdilla internetin kautta tapahtuvaan etäopetukseen ja sulut vaikuttivat yli 1,5 miljardin koululaisen tai opiskelijan elämään. Haastattelin työtäni varten viittä alakoulun erityisopettajaa siitä, miten pandemia on vaikuttanut kodin ja koulun väliseen yhteistyöhön heidän työssään. Litteroidut haastattelut analysoitiin temaattista analyysia käyttämällä. Haastattelujen pohjalta ilmeni siitä, että etäopetus oli lisännyt kodin ja koulun välistä yhteistyötä, laskenut vanhempien kynnystä olla yhteydessä erityisopettajiin ja kuormittanut sekä vanhempia että opettajia. Teknisiä vaikeuksia oli paljon ja vanhempainiltojen luonne muuttui, kun tapaamisia ei voitu pitää kasvokkain vaan etänä. Miten (erityis)opetus jatkuu pandemian jälkeisessä maailmassa? Tänä päivänä 3,7 miljardia ihmistä elää ilman pääsyä internetiin. Jatkuuko ja yleistyykö etäopiskelu - ja miten? Kuka kehittää tulevaisuuden nettioppimisalustoja ja kenelle on pääsy alustoista kerättyyn oppimisdataan? Mitä koulut, hallitukset ja yritykset tulevat tekemään tällä datalla, jota luultavasti tullaan keräämään vain muutamankin vuoden ikäisiltä lapsilta? Miten tämä kaikki vaikuttaa kodin ja koulun väliseen yhteistyöhön? Kukaan ei vielä tiedä.