Työkykyä ja hyvinvointia ammatillisesta koulutuksesta : tapaustutkimus Oulun seudulta - Mätäsaho, Marjo (2021)
Tämän tutkielman tarkoitus on selvittää, miten Oulun seudun ammattiopiston (OSAO) liikuntaa kokonaisuudessaan voisi kehittää. Miten liikunnanopettajat ja Liikkuva opiskelu –hankkeen työntekijät asian näkevät. Lisäksi tutkielman tarkoitus on pyrkiä ymmärtämään, miten nykyinen liikunta ammattiopistossa edistää tai ei edistä liikuntamotivaatiota ja työkykyä. Tutkimuksessani käytin lähdekirjallisuutta nuorten fyysisestä aktiivisuudesta, liikuntamotivaatiosta, työkyvystä sekä liikunnan merkityksestä työkykyyn. Keräsin tutkimukseni aineiston teemahaastatteluna toukokuussa 2020. Haastattelin neljää eri Oulun seudun ammattiopistossa työskentelevää liikunnanopettajaa ja kahta Liikkuva opiskelu -hankkeen työntekijää. Analysoin aineistoni laadullisen tutkimuksen menetelmien teemoittelun ja tyypittelyn avulla. Suurin haaste liikunnan kehittämisen kannalta ajatellen on liikunnan vähäinen määrä. Liikuntaa pitäisi ehdottomasti lisätä. Liikunnan vähäisyys on myös yhteydessä siihen, että elinikäistä liikuntamotivaatiota voi olla hankala luoda, ja samalla nuori ei ehdi sisäistää ajatusta työkyvyn ylläpidosta. Haastateltavat kokivat hyvänä asiana sen, että liikunta on yhä enemmän yhteydessä juuri siihen ammattiin, mihin nuori opiskelee. Haasteena ja kehittämisen kohteena pidettiin paitsi vähäistä liikunnan määrää myös epämääräisiä valtakunnallisia opintovaatimuksia, liikunnan yleisen arvostuksen puutetta ja opiskelijoiden liian heterogeenisia ryhmiä. Lähes kaikki haastateltavat toivat haastattelussa vahvasti esille sitä, että monipuolinen liikunta, erilaiset hankkeet ja työkykypassi ovat erittäin tärkeitä asioita ammatillisessa koulutuksessa ja niitä tulisi ehdottomasti kehittää entistä paremmiksi.