Finland through kin eyes : portrayals of Finland in the travelogues of János Kodolányi - Molnár-Varga, András Bence (2021)
Tämän maisterintutkielman tavoitteena on tutkia minkälaisia kuvauksia ja stereotyyppejä suomalaisista esiintyi maailmansotien välisten vuosikymmenten aikana unkarilaisessa matkakirjallisuudessa ja mitä nämä kuvaukset kertovat Unkarin ja Suomen välisistä yhteiskunnallisista eroista ja samanlaisuuksista. Tutkimusaihe on mielenkiintoinen, koska monet silloin tehdyistä havainnoista ovat nykypäivinäkin relevantteja. Esimerkiksi hiljaisuuden ja luonnon tärkeys suomalaisille. Sen lisäksi kyseiset kuvaukset ja stereotyypit käytettiin jo sotien välisinä vuosina motivaationa yhteistyössä ja isänmaallisen propagandan levittämisessä. Tutkielma perustuu unkarilaiskirjailijan, János Kodolányin kahteen matkakirjaan Suomi, A csend országa (Suomi, hiljaisuuden maa) ja Suomi titka (Suomen salaisuus) joissa hän tekee yhteenvetoa 1936-1938 tehdyistä matkoistaan. Näiden matkojen tarkoitus oli havainnoida suomalaisten elämäntapoja ja kertoa kokemuksista laajemmalle unkarilaiselle lukijakunnalle. Kokemuksiensa kautta Kodolányi halusi parantaa erityisesti maalaisköyhälistön elintasoa ja vaikuttaa yleisesti Unkarin yhteiskunnan kehitykseen. Tärkeimmät sekundäärilähteet ovat Jyväskylän yliopistossa julkaistu aikakausikirja Hungarologische beiträge (1993-2006) ja Ildikó Váradin väitöskirja (2010) A parasztpolgárosodás finn útja. Pääkysymykset joihin tämä työ yrittää vastata ovat: minkälaisia viestejä mainitut matkakirjat halusivat jakaa lukijoille ja minkälaisia yhteiskunnallisia, taloudellisia ja tieteellisiä muutoksia ne propagoivat Unkarin eri yhteiskuntaluokille.