IT-asiantuntijoiden kokemuksia työnsä kuormittavuudesta ja voimavaroista - Tulisalo, Anne (2021)
Tietotekniikasta ja erilaisen tiedon hyödyntämisestä on tullut yrityksille strateginen ja kriittinen voimavara, toiminnan tehokkuuden ja uusien innovaatioiden mahdollistaja. IT-asiantuntijat suunnittelevat ja kehittävät tietojärjestelmiä ja IT-ratkaisuja toiminnan tarpeisiin. IT-asiantuntijat yhdessä liiketoimintojen kanssa mallintavat ja määrittelevät tavoitetiloja, kehittämistarpeita ja vaatimuksia toteutuksia varten, toteuttavat, testaavat, ottavat järjestelmiä käyttöön ja vastaavat niissä esiintyvien häiriötilanteiden ratkaisemisesta. IT-asiantuntijoiden työhön kohdistuu lukuisia sekä määrällisiä että laadullisia vaatimuksia. Työn määrä on suuri. Työtä tehdään projekteissa mihin usein liittyvät myös aikapaineet ja kiire. Järjestelmien on vastattava toiminnan tarpeisiin, oltava virheettömiä ja toimivia ajasta ja paikasta riippumatta. Projektityöhön osallistuu jäseniä useilta eri aloilta mikä tuo työhön sosiaalisia, yhteistyöhön ja vuorovaikutukseen liittyviä vaatimuksia. IT-ala myös kehittyy nopeasti, joten osaamisen jatkuva ylläpito on edellytys alan kehityksessä mukana pysymiseksi ja oman työmarkkinakelpoisuuden ylläpitämiseksi. IT-asiantuntijoiden työssä fyysinen kuormittavuus on vähäisempää kuin monessa muussa ammatissa, mutta sen sijaan, työhön liittyy psyykkistä kuormittavuutta, minkä myös koetaan lisääntyneen samalla, kun elämässä tahti on yleisestikin kiihtynyt. Tämä tutkimus pohjautuu teorioihin työn kuormittavuudesta, työn voimavaroista ja näiden välisestä suhteesta työhyvinvoinnin kannalta. Tässä tutkimuksessa selvitetään valtionhallintoon sijoittuvan organisaation IT-asiantuntijoiden kokemuksia työnsä kuormittavuudesta, voimavaroista ja omasta työhyvinvoinnistaan. Tuloksissa IT-asiantuntijoiden työhyvinvointia heikentävät eniten suuri työn määrä ja vähäinen työn hallinta. Työhyvinvointia luo ja parantavat hyvä työilmapiiri ja työtovereilta saatava tuki työssä. Tutkimuksen tulokset myös vahvistavat käsitystä työn imun suojaavalta vaikutukselta kuormitusta ja stressin kokemuksia vastaan.