Modernin asumisen Suomi jälleenrakennuskaudella : A. Ahlström Oy:n ja Artekin tyyppitalonäyttelyt ajan kodin ilmentäjänä vuosina 1945–1946 - Suominen, Anni (2021)
Kandidaatintutkielma käsittelee Alvar Aallon ja A. Ahlström Oy:n standardirakentamista, asumiskulttuuria ja A. Ahlström Oy:n tyyppitalonäyttelyitä jälleenrakennuskaudella 1940-luvulla. Tutkimuksessa käydään läpi asumiseen kytkeytyviä ideologioita sodanjälkeisessä jälleenrakennuskauden Suomessa sekä muodostetaan sitä kautta kuvaa standardiin pohjaavasta mallirakentamisesta ja ydinperhemallin ideasta. Tutkimuksessa havainnoidaan, kuinka tyyppitaloista on pyritty rakentamaan koteja perheille. Aihetta käsitellään historiallisesta näkökulmasta asumiskulttuurin kautta kontekstisidonnaisesti. Ote on näiltä osin ajan ideologioihin ja arjen käytäntöjä edustavaan arkkitehtuuriin paneutuva. Työssä tarkastellaan jälleenrakennuskauden standarditaloja A. Ahlström Oy:n asuntonäyttelyiden kautta vuosina 1945 ja 1946, tutkien, miten rakennukset ja tilat ovat toteutettu asukkaitaan huomioiden.