Teatterintekijöiden ympäristöarvot ja -asenteet. - Mehtonen, Milja (2021)
Tässä kandidaatintutkielmassa tavoitteenani on selvittää, kuinka teatterintekijöiden ympäristöarvot ja -asenteet näkyvät heidän toiminnassaan teatterin parissa ja onko teatteritoimijoilla halua tai pyrkimyksiä vaikuttaa teatteritaiteen keinoin. Tutkielman aineistona toimii Webropol-ohjelman avulla kerätty 29 vastaajan vastausten laajuinen laadullinen kyselyaineisto. Jokainen vastanneista on toiminut jossakin kolmesta eri teatterista, joiden yhteisöjen jäsenille kysely jaettiin. Tutkielmani viitekehyksessä taustoitan taiteen ja teatteritaiteen roolia yhteiskunnassa sekä avaan niiden yhteyttä ilmasto- ja ympäristöasioihin, tieteeseen ja aktivismiin. Analyysimenetelmänäni käytän teoriaohjaavaa sisällönanalyysiä. Analyysin perusteella ympäristöarvot näkyvät teatterintekijöiden toiminnassa yleisimmin tarpeiston kierrättämisenä. Muutoin vaihtelua löytyi kokonaisvaltaisten ekologisten toimien ja niiden kokonaisvaltaisen näkymättömyyden välillä. Teatterintekijät ymmärtävät taiteen luomat mahdollisuudet vaikuttaa, mutta osa vastaajista haluaa pitää teatterin yksiselitteisesti viihteenä ilman mitään syvempää agendaa. Tutkimuksen tulokset osoittavat, että niin yksilöiden kuin yhteisöjenkin toimintaan on juurtunut tietyt tavat toimia. Yksilön ja yhteisöjen kokonaisvaltaisista ympäristöarvoista ja -asenteista riippumatta tyypillisin ympäristön kannalta kestävä toimintamalli on tarpeiston kierrättäminen. Koska teatteriyhteisöt koostuvat joukosta ihmisiä ja ovat hierarkkisia kokonaisuuksia, voi niillä usein olla merkitystä siihen, millaiset yksilön arvot ovat ja kuinka ne toteutuvat yksilön toimiessa teatterin parissa. Etenkin nuorten keskuudessa ollaan kiinnostuneita tekemään yhteiskunnallisesti merkittävää teatteria. Tutkielmani tulokset tukevatkin yleistä käsitystä siitä, että nuoret ovat valveutuneempia ja enemmän huolestuneempia ympäristöön liittyvistä ongelmista.