Yli 75-vuotiaat ja kyberturvallisuus - Peltonen, Seija (2021)
Yhteiskunnan digitalisoitumisen myötä kriittisten palvelujen ja toimintojen riippuvuus tietojärjestelmistä on korkea. Samanaikaisesti väestömme ikära-kenne muuttuu keskimääräisen eliniän pidentyessä ja eläkeikäisen väestön kasvaessa. Tämän tutkielman tarkoituksena on selvittää yli 75–vuotiaiden kokemuksia kyberturvallisuudesta. Kyberturvallisuutta tutkitaan yleensä yritysten teknologisesta näkökulmasta ja yleisesti ottaen kyberturvallisuuteen liittyvä tutkimus on ollut vähäistä. Kyberturvallisuuteen liittyy olennaisena osana ihminen ja kyberrikollisuus kohdistuu ikääntyneiden määrän kasvaessa enenevässä määrin ikääntyneitä kohtaan. Tutkimusta motivoi kyberturvallisuuden ajankohtaisuus, inhimillinen näkökulma teknologian sijaan sekä tutkimusryhmän rajaaminen yli 75–vuotiaisiin. Tutkimuksen viitekehyksenä on ikääntyneiden henkilökohtaiset kokemukset kyberturvallisuudesta teknologisen näkökulman sijaan.