Finnish companies’ views on gaining added value on their brand by offsetting transportation emissions - Eloranta, Aleksi (2021)
Ilmastonmuutoksen kiihtyessä on välttämätöntä, että sen vaikutuksia lieventäviä toimenpiteitä tehdään, sillä se on tällä hetkellä maapallon suurin uhka. Yritysten harjoittama vapaaehtoinen hiilikompensaatio voi toimia lyhyen aikavälin hillitsemisratkaisuna. Kuljetuspäästöjen kompensoinnin sisältämästä markkinointipotentiaalista ei ole juurikaan aiempaa kirjallisuutta, joten tämä tutkielma pyrkii paikkaamaan aukkoja tiedossa. Kompensaatioprojektityypin vaikutus yritysten ostopäätökseen on myös suhteellisen tuntematon aihe, johon tällä tutkielmalla pyritään saamaan lisätietoa. Tämä työ on tehty osittain yhteistyössä Wiima Logistics Oy:n kanssa, jolle työ toimii markkinatutkimuksena. Tämän kvantitatiivisen tutkimuksen tavoitteena oli selvittää suomalaisten yritysten näkemyksiä kuljetuspäästöjen kompensoinnin brändille tai tuotteelle tuomasta lisäarvosta, esim. kompensaatiosta ilmaisevan sertifikaatin muodossa. Lisäksi yritysten näkemyksiä kompensaatioprojektityypin vaikutuksesta ostopäätökseen kartoitettiin. Tutkimus toteutettiin verkkokyselynä huhtikuussa 2021 ja siihen osallistui 60 yhteistyöyrityksen asiakasta ympäri Suomea. Tutkimuksen tulokset osoittivat, että yritykset, jotka ovat asettaneet hiilineutraaliustavoitteen, ovat todennäköisemmin kompensoineet päästöjään kuin muut yritykset. Yleisesti ottaen yritykset näkivät hiilineutraalin kuljetuksen potentiaalisesti toimivan osana yrityksen toimintaa ja strategioita, ja että tätä ilmaiseva sertifikaatti toisi lisäarvoa niiden brändille tai tuotteelle. Myös kompensaatioprojektityypillä huomattiin olevan merkittävä vaikutus yritysten ostohalukkuuteen palvelun suhteen. Tutkimustulosten perusteella hiilineutraali kuljetus vetoaa eniten yrityksiin, jotka ovat asettaneet hiilineutraaliustavoitteen. Yrityksiin eniten vetoavat kompensaatioprojektityypit olivat tutkimuksen mukaan uusiutuvan energian rahoittaminen, sekä metsiin liittyvät projektit. Tutkimuksen tuloksena yhteistyöyritys sai tietoa asiakkaidensa tarpeista palvelua kohtaan, jota se voi hyödyntää kehittäessään tulevaisuuden strategioitaan.