Big data value creation and capture with an IoT solution - Karhu, Nelli (2021)
Organisaatiot ovat kiinnostuneet big datasta ja siitä, miten ne voivat ansaita sillä rahaa. Sitä varten organisaatio tarvitsee liiketoimintamallin. Liiketoimintamallia luotaessa on tärkeää ymmärtää mikä IoT:sta kerätyssä big datassa on arvokasta ja miten sitä pitäisi analysoida ja jatkojalostaa, sekä miten luotu arvo saadaan myytyä. Tiedon arvoa ja sen luontia on tutkittu aiemminkin, mutta IoT:lla kerätyn tiedon tuoma uusi näkökulma voi tarjota uusia oivalluksia big data -ominaisuuksista. On myös mielenkiintoista selvittää, miten IoT muuttaa big datan arvonluontiprosessia. Big datan kaupallistamista on hyvä tutkia lisää IoT-kontekstissa, sillä IoT ja sen liiketoimintamallitutkimukset ovat vielä suhteellisen uusia. Tämä opinnäytetyö vastaa tähän tarpeeseen tutkimalla big dataa ja IoT:ta tutkimuskysymyksellä: millaisia liiketoimintamalleja yritykset käyttävät arvon haltuunottamiseksi big data -ratkaisuilla, kun tietoja kerätään IoT-laitteiden avulla? Big data tarvitsee usein jonkinlaista käsittelyä tai analysointia luodakseen oivalluksia ja arvoa. Arvon luomisessa ja haltuunotossa on tärkeää ymmärtää mikä sen arvo on asiakkaalle. Tässä tutkimuksessa yritetään täten löytää myös vastauksia kysymyksiin: Minkälaista big dataa pidetään arvokkaana asiakkaalle? ja Kuinka big data -arvo luodaan ja miten IoT muuttaa arvon luomista ja haltuunottoa? Teoriaosuus koostuu arvonluonti- ja haltuunottoteoriasta. Ensin käsitellään big dataa ja IoT:ta, minkä jälkeen tutkitaan niiden arvoa ja arvonluontia. Lisäksi arvon haltuunottoa tutkitaan keskittyen big datan kaupallistamisen ja IoT:n liiketoimintamalliteoriaan. Kirjallisuuskatsauksen lisäksi laadullisessa tutkimusosuudessa tutkimuskysymyksiin haetaan vastausta tekemällä kuusi puolistrukturoitua teemahaastattelua. Haastateltavana on Suomessa toimivia b-to-b yrityksiä, jotka tarjoavat big data -tuotetta, jossa tiedot kerätään IoT:n avulla. Tuloksia analysoi-daan temaattisella analyysimenetelmällä. Tämän tutkimuksen tulokset paljastavat, että tieto, jolla voidaan ennustaa tulevaisuutta tai mallintaa ympäröivää maailmaa, pidetään arvokkaana. IoT antaa reaaliaikaista tietoa, joka auttaa estämään arvon menetystä tiedonkeruun ja analysoinnin käsittelyviiveissä. Itse IoT nähdään suurelta osin keinona kerätä tietoja, mutta se myös edesauttaa yksinkertaistamaan ja helpottamaan tietojen arvonluontia ja käsittelyä. Yritykset näkevät, että heidän big data -tarjontansa on paljon muutakin kuin pelkän datan tarjontaa, se on asiakkaiden ongelmien ratkaisua. Tarjonnalla he sekä luovat asiakkailleen lisäarvoa että tukevat oman yrityksen päätuotteiden myyntiä. Palvelun toteutuksessa käytetään usein Saas-liiketoimintamallia (Software as a Service), jossa asiakkaan ei tarvitse hankkia tarvittavia ohjelmistoja itse, vaan toimittaja tarjoaa ne palveluna. Mielenkiintoinen löytö on myös se, että suuremmissa yrityksis-sä, joissa big data ei ole yrityksen tärkein tulonlähde, IoT:tä käytetään tuottamaan uusia digitaalisia toi-mintoja ja palveluita olemassa oleviin tuotteisiin. Toisaalta pienemmissä yrityksissä, joissa palvelu on heidän tärkein tulonlähteensä, keskitytään sensoridatan myyntiin tai digitaalisiin palveluihin, joissa IoT komponentit ovat osa palvelun hintaa. Suurin osa haastatelluista yrityksistä piti tarjouksiaan ainutlaatuisina vähintään omalla alallaan. He eivät kuitenkaan usko, että heidän liiketoimintamallinsa olisi ainutlaatuinen.