Opettajien teknostressin lieventämiskeinot - Kauppinen, Juuli (2021)
Digitalisaatio sekä tieto ja viestintäteknologian kehitys ovat muuttaneet opettajien työtä ja asettaneet opettajille uusia haasteita. Yksi haaste on teknostressi, jota opettajat voivat kokea käyttäessään tieto- ja viestintäteknologiaa työssään. Opettajien kokeman teknostressin tutkiminen on tärkeää, jotta saadaan tietoa siitä mitkä tekijät opettajan työssä aiheuttavat teknostressiä, millaisia vaikutuksia teknostressillä on ja kuinka sitä voidaan lieventää. Tämä tutkielma suoritettiin kirjallisuuskatsauksena. Tutkielmassa tarkastellaan teknostressin lieventämiskeinoja, opettajan työtä sekä sitä, millaisia keinoja voidaan käyttää opettajien kokeman teknostressin lieventämiseksi. Kirjallisuuskatsauksen tuloksena löytyi konkreettisia keinoja joita opettajat ja työnantajat voivat hyödyntää. Lieventämiskeinoja ovat informaali oppiminen, kollegoiden tuki, reaktiotavan muuttaminen, asenteen muuttaminen, laitteiden toimintavarmuuden ja saatavuudeen parantaminen, opettajien osallistaminen uuden teknologian käyttöönotossa, viestiminen ajoissa uudesta teknologiasta, täydennyskoulutus, tutoropettaja, ajallisten resurssien lisääminen sekä opettajien kyvykkyyksien ja vaatimusten yhteensovittaminen.