Venäjän federaation tavat suorittaa hyökkäyksellisiä kyberoperaatioita vuosina 2007–2020 - Huhta, Rasmus (2021)
Tämä tutkimus suoritettiin dokumenttianalyysillä, jonka tavoitteena oli saada selville, miten Venäjän federaatio on suorittanut hyökkäyksellisiä kyberoperaatioita vuosina 2007–2020 muita valtioita vastaan. Tutkimus suoritettiin, koska aikaisempi tutkimus on jättänyt tietoaukon Venäjän federaation suorittamien hyökkäyksellisten kyberoperaatioiden rakenteen tutkimiselle ja niiden kokoavalle käsittelylle. Tutkimus taustoitettiin kirjallisuuskatsauksella hyödyntäen muita alan tutkimuksia. Dokumenttianalyysin aineistona käytettiin tietoturvayhtiöiden, valtiollisten organisaatioiden sekä mediatalojen julkaisuja. Tutkimus on tarkoitettu palvelemaan kokonaisturvallisuuden ammattilaisia, jotka ovat kiinnostuneita Venäjän federaation hyökkäyksellisestä kybertoiminnasta. Tutkimuksessa selvitettiin 10 eri operaatiota, jotka ovat Venäjän federaation suoraan tai välillisesti toteuttamia. Nämä operaatiot toteutettiin Viroa vastaan vuonna 2007, Georgia vastaan vuosina 2008 ja 2019, Kirgisiaa vastaan vuonna 2009, Ukrainaa vastaan vuosina 2015, 2016 ja 2017, Saksaa vastaan vuonna 2015 sekä Yhdysvaltoja vastaan vuosina 2015–2016 sekä vuosina 2019–2020. Näiden lisäksi tutkimuksessa selvisi, että Venäjän federaatio on hyödyntänyt kolmea eri tapaa suorittaa hyökkäyksellisiä kyberoperaatioita vuosina 2007–2020. Nämä kolme tapaa olivat palvelunestohyökkäyksien hyödyntäminen, toimitusketjun hyödyntäminen hyökkäysvektorina sekä kalasteluviestien hyödyntäminen hyökkäysvektorina. Venäjän federaation tavassa suorittaa hyökkäyksellisiä kyberoperaatioita on tapahtunut selkeä muutos 2010-luvun alkaessa, sillä se alkoi suosia muita kuin palvelunestohyökkäyksiä operaatioissaan näihin aikoihin. Tarkan toteutustavan lisäksi tutkimuksessa selvisi, että Venäjän federaation hyökkäykselliset kyberoperaatiot noudattavat pääosin samaa perusrakennetta. Tutkimuksen myötä todettiin, että Venäjän federaatio käyttää hyökkäyksellisiä kyberoperaatioita osana valtiollisten tavoitteidensa saavuttamista ja niitä on odotettavissa tulevaisuudessakin. Venäjän federaatiolla on myös laaja tietotekninen osaaminen kyberoperaatioiden suorittamiseen ja se kykenee kehittämään tätä osaamista jokaisen operaationsa myötä.