Ikääntyvien ihmisten liikunta- ja hyvinvointiteknologioiden käyttö - Soininen, Ville (2021)
Tämän pro gradu -tutkimuksen tavoitteena oli selvittää millaisia kokemuksia ikääntyvillä ihmisillä on liikunta- ja hyvinvointiteknologioiden käytöstä. Miksi teknologiaa on hankittu ja mihin sitä käytetään? Lisäksi selvitettiin mahdollisia vastaan tulleita haasteita teknologian käyttöönotossa ja käytössä. Tutkimus toteutettiin haastattelututkimuksena johon osallistui kahdeksan 67-82 vuotiasta henkilöä. Aineisto kerättiin ja analysoitiin teemoittain. Tutkimuksen tulokset osoittivat ikääntyvien ihmisten käyttävän liikunta- ja hyvinvointiteknologioita yleisesti liikkumisen ja hyvinvoinnin tukena. Tuloksista havaittiin myös teknologioiden positiivinen vaikutus liikkumistottumuksiin. Lisäksi haastateltavien teknologinen kokemus vaikutti olevan yhteydessä käyttöönotossa ja käytössä kohdattuihin ongelmatilanteisiin. Ongelmatilanteista suurin osa liittyi laitteen käyttöönottoon.