Green Cloud Computing : palvelinkeskusten energiansäästökeinot hiilijalanjäljen minimoinnin näkökulmasta - Riihimäki, Johanna (2021)
Palvelinkeskusten hiilijalanjälki on TVT-sektorin nopeimmin kasvava niiden suuren energiankulutuksen vuoksi. Palvelinkeskusten aiheuttamien negatiivisten ympäristövaikutusten hillitsemiseksi tarvitaan nopeita, radikaaleja tekoja. Tässä tutkielmassa käydään läpi hedelmällisimpiä keinoja palvelinkeskusten energiankulutuksen minimointiin hiilijalanjäljen pienentämisen näkökulmasta. Lisäksi sivutaan lyhyesti muita keinoja pienentää palvelinkeskusten aiheuttamaa ympäristökuormitusta.