Tietojärjestelmän hankintapäätökseen vaikuttavat tekijät - Mäkinen, Sakari (2021)
Tässä tutkielmassa selvitetään tietojärjestelmän hankintaprosessin kulkua ja hankintapäätökseen vaikuttavia tekijöitä. Yleisesti hankinnalla tarkoitetaan prosessia, joka johtaa tuotteen tai palvelun ostamiseen. Tietojärjestelmän hankinta on monimutkainen ja -vaiheinen prosessi, joka poikkeaa standardoitujen tuotteiden ja palvelujen hankinnasta muun muassa siten, että tietojärjestelmän hankintaan johtavan päätöksenteon yhteydessä hankkivan organisaation on vertailtava toisiinsa sellaisia vaihtoehtoja, joiden välinen vertailu ei ole täysin yksiselitteistä. Tietojärjestelmien hankintaa on tutkittu tietojärjestelmätieteessä melko vähän, ja valtaosa olemassa olevasta tutkimuksesta kohdistuu julkisen sektorin hankintoihin. Yksityisen ja julkisen sektorin hankintaprosesseissa ja hankintapäätökseen vaikuttavissa tekijöissä on paljon yhtäläisyyksiä, mutta joiltain osin ne myös eroavat toisistaan. Tutkielma koostuu kahdesta osasta, jotka ovat kirjallisuuskatsaus ja empiirinen tutkimus, joka toteutettiin tapaustutkimuksena suomalaisessa yrityksessä. Tapaustutkimuksen tarkoituksena on selvittää, millaiset tekijät vaikuttavat tietojärjestelmän hankintapäätöksen muodostumiseen yksityisen sektorin yrityksessä. Tapaustutkimuksen aineistonkeruu suoritettiin teemahaastatteluilla, joissa haastateltiin tutkimuksen kohteena olevan yrityksen henkilöstöä. Haastattelurunko on muodostettu kirjallisuuskatsauksen havaintoja mukaillen. Tutkimuksen tulokset noudattelevat suurilta osin aihepiirin aikaisemmissa tutkimuksissa havaittuja tuloksia. Suurimpina hankintapäätökseen vaikuttavina tekijöinä tässä tutkimuksessa nousi esiin sopivimman järjestelmätoimittajan löytäminen mahdollisten vaihtoehtojen joukosta, sekä tiiviiseen yhteistyöhön pohjautuvan kumppanuusmallin muodostaminen yhdessä toimittajan kanssa.