Kehittämisintervention avulla kohti perheystävällisempää työpaikkaa - Ruuskanen, Jonna (2021)
Tutkielma liittyy Väestöliiton Tasa-arvo ja isät -hankkeeseen ja sen tavoitteena on tarkastella organisaatiokulttuurin ja johtamiskäyttäytymisen merkitystä henkilöstön kokemuksissa perhevapaiden käyttömahdollisuuksista. Lisäksi tutkittiin kehittämisintervention vaikutusta henkilöstön kokemuksiin. Tapausyrityksinä ovat kaksi suomalaista organisaatiota. Aineistonkeruu toteutettiin määrällisenä tutkimuksena (N=299/261) loka-marraskuussa 2019 ja tammikuussa 2021. Lisäksi tehtiin yksittäisiä haastatteluja taustatietojen saamiseksi. Organisaation arvot, asenteet ja käytännöt tulevat julki esihenkilön toiminnan kautta. Saatu sosiaalinen informaatio antaa työntekijöille vihjeitä hyväksyttävästä toiminnasta. Tarjolla olevan tuen ja käytäntöjen kohdatessa yksilön tarpeiden ja toiveiden kanssa, syntyy kokemus omista toimintamahdollisuuksista. Tutkielman tavoitteena oli tämän teoreettisen mallin vahvistaminen empirian pohjalta. Syyt isien perhevapaiden pitämättömyyteen tulevat pääosin muualta kuin työpaikalta. Kokemusta perhevapaiden käyttömahdollisuuksista on tärkeää tutkia työhön sitoutumisen vuoksi. Nuorempi sukupolvi haluaa jakaa pikkulapsiajan tasaisemmin vanhempien kesken sekä tasapainottaa muutoinkin työn ja muun elämän suhdetta. Toteuttamalla sosiaalisesti vastuullista henkilöstöjohtamista työnantaja voi parantaa yksilöiden hyvinvointia, ja sitouttaa heitä mahdollistamalla työntekijöiden toiveita ja tarpeita. Keskeinen tulos on, että kehittämisinterventiolla pystytään vaikuttamaan positiivisesti kokemukseen perhevapaiden käyttömahdollisuuksista. Organisaatiokulttuuri ja johtamiskäyttäytyminen vaikuttavat kokemukseen perhevapaamahdollisuuksista enemmän yhdessä kuin erikseen. Organisaatiokulttuurilla on johtamiskäyttäytymistä suurempi merkitys. Sukupuolioletuksia selkeämmin esille nousi perheellisyyden merkitys. Perheystävällisyys yhdistetään usein vain lapsiperheisiin. Tulokset vihjaavat, että myös lapsettomien talouksien huomioiminen perheystävällisissä käytännöissä on yhtä tärkeää.