Venäjän kielen ominaisuudet Internetissä (esimerkkinä käyttäen Maksimin Kronghauzin YouTube videoitten alla olevia kommentteja) - Surnev, Sergey (2021)
Tässä kandidaattitutkielmassa tarkastellaan venäjän kielen ominaisuuksia ja piirteitä sosiaalisessa verkostossa. Tämän tutkimuksen tarkoituksena on selvittää mitä mahdollisia ominaisuuksia venäjän internet-kielessä löytyy, käyttäen apuna erilaisia kommenttiketjuja YouTube - sivustolla. Työssä käytettävät aineistot ovat kuuluisan venäläisen lingvistin Maksimin Krongauzin videoiden kommenttikentät. Tarkastellemme tarkemmin kyseisten kenttien käyttäjien muodostamia kommenttiketjuja, joissa keskustellaan erilaisista kieliin liittyvistä teemoista. Sen lisäksi työssä tarkastellaan päällisin puolin venäjän internet kielen historiaa ja analyyseja, tunnettujen lingvistien ja asiantuntijoiden töiden avulla. Aineiston varsinainen tarkastelu jaetaan kahteen osaan: kommenttiketjujen analyysiin ja kielen piirteiden listaan. Analyysissa tarkastellaan kolmea kommenttiketjua, joista tulee esille monta erilaista internet-kieleen liittyvää piirrettä. Piirteiden listassa voidaan huomata kaikki aineistosta löydettävissä olevat venäjän internet-kielen ominaisuudet. Sen lisäksi työssä kerrottaan jokaisen ominaisuuden tarkoitus ja käyttäytymistavat. Aineiston analyysi osoittaa, että tämän työn sisällä olevat käyttäjät osaavat tietoisesti käyttää montaa erilaista Internet-kieleen liittyvää ominaisuutta, omien kommenttien tunnelman ja viestin parantamiseksi. Jopa YouTube-alustalla ihmiset lisäävät viesteihinsä emoji-merkkejä ja hymiöitä, kirjoittavat erilaisilla kirjainmerkeillä sekä eri kursiiveilla että myös monilla muilla symboleilla. Monien käyttäjien viestit ovat täynnä merkitystä ja persoonallisuutta. Työ näyttää, että verkkotilasta voi löytää monia erilaista mielenkiintoista elementtiä venäjän Internet-kielestä ja niitä kannattaa tutkia.