Kyberrikollisuus digitaalisen terveydenhuollon uhkana - Broström, Timo (2021)
Tulevaisuuden terveydenhuoltoa tarjotaan digitaalisesti. Terveydenhuollossa käytettävien digitaalisten laitteiden määrä kasvaa, ja ihmiset käyvät lääkärin vastaanotolla etänä internetin välityksellä, hakevat terveystietoa internetistä sekä käyttävät mobiilisovelluksia seuratakseen terveyttään. Terveydenhuollon digitalisoituminen vähentää kustannuksia sekä parantaa sen saatavuutta. Kaikki tämä kuitenkin kerää paljon tietoa potilaista, joka puolestaan houkuttelee kyberrikollisia. Terveydenhuoltoon kohdistuvat kyberrikokset uhkaavat palveluiden saatavuutta sekä potilaiden yksityisiä tietoja, ja pahimmassa tapauksessa myös potilaan henki voi olla vaarassa. Tämä tutkielma kartoitti digi-taalisen terveydenhuollon uhkakuvia keskittyen kyberrikollisuuteen, jonka lisäksi myös rikoksista saatujen tietojen käyttöä sekä digitaalisen terveydenhuollon heikkoja kohtia tuotiin esille. Tutkielma toteutettiin kirjallisuuskatsauksena, ja lähteiksi valikoitui luotettavia, korkean tason tieteellisiä julkaisuja ja kirjoja. Tutkielmasta kävi ilmi, että digitaalinen terveydenhuolto kohtaa useita eri kyberrikollisuuden muotoja, kuten haittaohjelmien eri muotoja, palvelunestohyökkäyksiä, tietomurtoja ja hakkerointia sekä tulevaisuudessa mahdollisesti kokonaan uuden uhan, ihmishaittaohjelmat. Kyberrikolliset käyttävät varastettuja tietoja lääketieteellisissä identiteettivarkauksissa, myyvät ne eteenpäin, hankkivat niillä itse terveyspalveluita tai tehtailevat petoksia. Terveydenhuolto ei selvästikään ollut valmis kyberrikoksien aaltoon, sillä investoinnit kyberturvallisuuteen on edelleen vähäistä. Terveydenhuollon turvallisuuskulttuuri on välinpitämätöntä, korostaen mukavuutta ja helppoutta turvallisuuden yli. Lisäksi ihmiset, jotka käyttävät terveyttä parantavia laitteita tai sovelluksia suhtautuvat varsin välinpitämättömästi omien laitteidensa kyberturvallisuuteen. Digitaalisen terveydenhuollon mahdollisuudet ovat mittavat, mutta tulevaisuuden digitaalinen terveydenhuolto on turvallista vain, jos kaikki panostavat siihen.