”Nimimerkki Tartutanko koko päiväkodin?” : kehysanalyysi COVID-19-pandemian ensimmäisen aallon aikana Helsingin Sanomissa ilmestyneistä sosiaalisia ongelmia käsittelevistä mielipidekirjoituksista - Joensuu, Risto (2021)
Tutkimuksen tehtävänä on selvittää, kuinka COVID-19-pandemian ensimmäisen aallon aikana kehystettiin sosiaalisia ongelmia. Tutkimuksessa tarkastellaan sitä, miten kansalaiset kehystävät sosiaalisia ongelmia kriisiolosuhteissa ja mitä kriisi voi paljastaa yhteiskunnan ja kulttuurin rakenteista. Tutkimuksen aineiston muodostaa Helsingin Sanomissa COVID-19-pandemian ensimmäisen aallon aikana ilmestynyt mielipidekirjoittelu, josta aineistoon on valikoitunut ne kirjoitukset, jotka käsittelivät sosiaalisia ongelmia. Tutkielman analyysimenetelmänä on kehysanalyysi. Sosiaalisia ongelmia käsittelevistä mielipidekirjoituksista hahmottui tutkimuksessani neljä kehystä: uhan, vastuun, puutteen ja voimavaran kehykset. Uhan kehyksessä uhka liittyi esimerkiksi viruksen leviämiseen liittyvään uhkaan ja erilaisiin skenaarioihin siitä, mitä pandemia voi aiheuttaa yhteiskunnallisella tasolla esimerkiksi yrittäjille, kotitalouksien velkaantumiselle sekä koululaisten, perheiden ja iäkkäiden elämälle. Uhkaa käsiteltiin kehyksessä yleisellä tasolla, mutta myös yksilön tasolla. Uhka näyttäytyi yleensä suhteessa uhkaaviin tulevaisuuden skenaarioihin. Vastuun kehyksessä yksilöitä vastuutettiin omista toimistaan mutta kehyksessä liikuttiin myös yleisemmälle tasolla ja vastuutettiin päättäjiä toimi- maan käsillä oleviin ongelmiin liittyen. Yksilön vapauden, vastuun ja velvollisuuden teemat lomittuivat kehyksessä. Vastuun kehyksessä käytössä olivat myös erilaiset taisteluun liittyvät metaforiset ilmaukset. Puutteen kehyksessä oltiin jotakin vailla. Puute koski esimerkiksi resursseja, kuten rahaa, mutta myös henkilöstöresurssia. Toisaalta puutteen kehyksessä käytiin keskustelua myös puutteellisesti toimivista toiminnoista tai kokonaan puuttuvista toiminnoista. Puutteen kehyksessä käytiin keskustelua myös puuttuvasta vapaudesta toimia ja rajoittamattomasta arjesta. Voimavaran kehys oli positiiviset ilmaukset yhteen kokoava kehys. Kehyksessä ongelmalliset asiantilat, kuten rajoitustoimet ja rajoitustoimiin liittyvät seikat, paketoitiin positiivisin ilmauksin. Voimavaran kehyksessä ongelmallisillakin asioilla oli hopeareunukset. Voimavaran kehyksessä myös kannustettiin ja luotiin uskoa tulevaan, samoin kehyksessä nostettiin esiin eri alojen työntekijöitä, joiden nähtiin tekevän korvaamatonta työtä yhteiskunnassa kriisin keskellä.