Strategisen tiedustelun tukeminen tiedonlouhinnalla : uutisdatasta tiedustelutiedoksi - Niemelä, Tuomas (2021)
Strateginen tiedustelu tuottaa tietoa maailmasta ympärillämme kansallisen ja kansainvälisen tason suunnittelun ja päätöksenteon tueksi. Strategisella tasolla tiedustelun kohteita ovat kansainväliset suhteet, konfliktit, terrorismi, järjestäytynyt rikollisuus ja muut merkittävät ilmiöt. Tietoa kerätään esimerkiksi henkilölähteistä, viestiliikenteestä, satelliittikuvista ja avoimista lähteistä, kuten mediasta. Merkittävä osa strategisen tiedustelun tiedoista voidaan hankkia avoimista lähteistä. Teknologian kehityksen myötä tiedustelujärjestelmät kykenevät keräämään dataa niin suuria määriä, että ihmiset eivät ehdi käsittelemään niitä. Informaatioteknologian hyödyntämistä ihmisten tekemän tiedusteluanalyysin tukena on kuitenkin tutkittu vain vähän. Tieto on tiedustelun keskeisiä resursseja ja sitä käsitellään pääsääntöisesti tietojärjestelmien avulla, joten on luontevaa tutkia ja kehittää tiedustelun toimintaa hyödyntämällä tietojärjestelmätieteen teorioita ja tutkimusmenetelmiä. Tiedonlouhinta on tietojärjestelmätieteen tutkimusalueella kehitetty prosessi, jonka avulla voidaan tuottaa tietoa suuresta määrästä dataa. Tässä tutkielmassa selvitetään, miten tiedonlouhinnan avulla voidaan tukea strategista tiedustelua tuottamalla tietoa uutisdatasta. Vastaus kysymykseen selvitetään suunnittelututkimuksen metodologiaa hyödyntäen. Kirjallisuuskatsauksen avulla muodostetaan tietopohja, johon perustuen suunnitellaan ja kehitetään prosessimalli, jossa yhdistetään tiedonlouhinnan ja tiedustelun toimintoja. Prosessimallin toimivuus todennetaan prototyyppisovelluksen avulla. Tutkimusaineistona käytetään Global Database of Events and Tone -tietokantaa, josta prototyyppisovelluksen avulla tuotetaan tiedustelutietoa viiden strategisen tiedustelun toimintaa kuvailevan skenaarion ohjaamana. Skenaarioissa hyödynnetään erilaisia laskennallisia ja koneoppimiseen perustuvia menetelmiä. Tulokset osoittavat, että tiedonlouhinnan avulla voidaan tuottaa informaatiota strategisen tiedusteluanalyysin tueksi sekä automatisoida tiedustelutietojen keräystä ja prosessointia. Tutkielma tarjoaa käytännöllisen esimerkin, miten tiedusteluorganisaatiot voivat hyödyntää tiedonlouhintaa toimintansa tukena. Lisäksi tutkielma osoittaa, että tietojärjestelmätiede soveltuu hyvin tiedustelun tutkimukseen. Tiedonlouhinnan soveltaminen tiedustelun kontekstiin voidaan nähdä uutena tutkimusalueena, jossa kehitetään menetelmiä eri tiedustelun keräysmenetelmillä hankitun datan tutkimiseen.