Mä en pelkää enää mitään : sairaanhoitajien kokemuksia työn muutoksista ja ammatillisesta identiteetistä - Tervonen, Mirka (2021)
Tämän tutkimuksen tavoitteena oli selvittää kokeneiden sairaanhoitajien kokemuksia ammatillisesta identiteetistään sekä työuran aikana tapahtuneista muutoksista. Erityisesti mielenkiinnon kohteena oli muutosten yhteys ammatilliseen identiteettiin. Tutkimukseen haastateltiin kahdeksaa sairaanhoitajaa, joilla oli vähintään 15 vuoden kokemus hoitotyöstä. Aineisto kerättiin käyttäen puolistrukturoitua teemahaastattelua ja analysoitiin teoriaohjaavalla sisällönanalyysillä. Kaikilla tutkimukseen osallistuneilla sairaanhoitajilla oli vahva ammatillinen identiteetti sekä luottamus omaan ammattitaitoon, jotka olivat vahvistuneet pitkän työuran ja monien uralla kohdattujen muutosten kautta. Ihmisläheisyys ja muista huolehtiminen olivat osallistujille tärkeitä arvoja, jotka ohjasivat heidän työskentelyään. Hoitotyöhön perinteisesti liitetyt ihanteet näkyivät myös osallistujien käsityksessä itsestään työntekijöinä sekä heidän ammatillisissa tavoitteissaan. Sairaanhoitajat kokivat työssä tapahtuvat muutokset pääasiassa haasteina, eivät uhkina. Muutostilanteet koettiin kuitenkin välillä kuormittavina, erityisesti jos aikaa sopeutumiselle tai perehtymiselle ei ollut tarpeeksi, tai muutokseen ei voinut itse vaikuttaa. Uusista, haastavista tilanteista selviytyminen ja muutoksiin sopeutuminen vahvistivat sairaanhoitajien käsitystä omasta ammatillisesta osaamisestaan sekä toivat rohkeutta kohdata muutoksia tulevaisuudessa.