Aivojen rytmisen toiminnan erot onnistuneissa ja epäonnistuneissa työmuistiprosesseissa visuaalisen työmuistitehtävän aikana - Aaltonen, Aino; Hassel, Helena (2021)
Työmuistin toiminta jaetaan tallennus-, ylläpito- ja mieleenpalautusvaiheeseen. Työmuistin vaiheita on tutkittu neuraalisella tasolla tarkastelemalla niihin kytkeytyviä oskillaatioita, mutta käsitys eri oskillaatioiden roolista työmuistiprosesseissa on vielä osin epäselvä. Tämän tutkimuksen tarkoituksena oli tarkastella työmuistin tallennus- ja ylläpitovaiheeseen sekä häiriöärsykkeen inhibointiin liittyviä oskillaatioita vertaamalla onnistuneiden ja epäonnistuneiden suoritusten aikaista aivotoimintaa visuaalisen työmuistitehtävän aikana. Tutkimus toteutettiin osana WM-InhibitionMEG -projektia. Tutkimukseen osallistui 10 koehenkilöä, jotka olivat iältään 19–28-vuotiaita. Koeasetelmana käytettiin kasvokuvista muodostuvia sarjoja, jotka sisälsivät tallennuskuvan, häiriökuvan ja kohdekuvan. Koehenkilön tehtävänä oli verrata kohdekuvaa aiemmin esitettyyn tallennuskuvaan ja ilmoittaa nappia painamalla, olivatko kuvat samat. Mittaukset suoritettiin magnetoenkefalografialla, ja aineisto analysoitiin aika-taajuusanalyysimenetelmällä. Tutkimuksessa havaittiin eroavaisuuksia onnistuneiden ja epäonnistuneiden suoritusten välillä. Theta-alfataajuuskaistalla havaittiin pienempää voimakkuutta onnistuneissa suorituksissa työmuistin ylläpitovaiheessa ennen häiriökuvan esittämistä vasemman ohimo- ja takaraivolohkon alueella. Heti häiriökuvan esittämisen päättymisen jälkeen havaittiin todennäköisesti inhibitioon liittyvää suurempaa voimakkuutta onnistuneissa suorituksissa alfa-taajuuskaistalla vasemman otsalohkon alueella. Lisäksi ylläpidon loppuvaiheessa havaittiin pienempää voimakkuutta onnistuneissa suorituksissa beta-taajuuskaistalla oikean ohimo- ja takaraivolohkon alueella. Tulosten perusteella voidaan todeta, että onnistuneissa ja epäonnistuneissa suorituksissa on eroavaisuuksia, jotka ovat löydettävissä aivojen oskillatorisesta toiminnasta. Jatkotutkimuksen myötä oskillaatioiden toistaiseksi epäselvistä rooleista työmuistin toiminnassa voidaan saada lisää tietoa.