Lapsen vieraannuttaminen : sosiaalityön mahdollisuudet ja haasteet toteuttaa lapsen etua - Kauppi, Laura (2021)
Työssäni tarkastelen, millaisia mahdollisuuksia ja haasteita sosiaalityöllä on toteuttaa lapsen etua, kun vanhempi pyrkii vieraannuttamaan lasta toisesta vanhemmastaan. Pyrin löytämään lähdekirjallisuuden avulla vastauksia siihen, miten vieraannuttaminen ilmenee sosiaalityössä ja millaisia haasteita sosiaalityössä kohdataan, kun vieraannuttamiseen puuttumisessa pyritään huolehtimaan lapsen edusta. Tarkastelen aihetta lapselle tärkeiden kiintymyssuhteiden ja sitä kautta lapsen edun näkökulmasta. Lapsi tarvitsee pysyviä ja pitkäaikaisia kiintymyssuhteita, jotta hänellä on mahdollisuus kasvaa ja kehittyä mahdollisimman tasapainoiseksi ihmiseksi. Vieraannuttaminen rikkoo näitä kiintymyssuhteita tai tekee niistä vähintään epävarmoja.