Direktiivien muotoilu ja genrehybridin päämäärät sitä selittävänä tekijänä Johtajankansion Johdannon ydinjaksossa - Suomela, Sanna (2021)
Kielentutkimuksessa ohjailevaa vuorovaikutusta on aiemmin tutkittu niin suullisista kuin kirjoitetuistakin teksteistä erilaisissa ammatillisissa, arjen ja vapaa-ajan konteksteissa (esim. Salo 2017; Honkanen 2012; Lauranto 2014; Torpo 1998) mutta ei partion kontekstissa. Lisäksi tekstilajin yhteyttä siihen, millaiseksi ohjailevan vuorovaikutuksen ilmaukset eli direktiivit muotoillaan, on tähän mennessä tutkittu melko vähän (ks. kuitenkin Honkanen 2012). Tämän tutkimuksen tavoitteena on kuvata, millaisia erään partio-oppaan Johdannon ydinjakson direktiivit ovat muotoilultaan ja mikä voi selittää muotoilun valintoja. Tutkimuksen tavoitteisiin pyritään vastaamalla seuraaviin tutkimuskysymyksiin: 1) miten direktiivejä voidaan luokitella kolmeen eri muotoilustrategialuokkaan sanastollis-kieliopillisin perustein ja millaisia sanastollis-kieliopillisia alatyyppejä näissä strategialuokissa voidaan havaita, 2) mitä tekstilajiin liittyviä päämääriä esiintyy ydinjakson alussa sijaitsevassa johdantoluvussa ja 3) miten kunkin muotoilustrategialuokan esiin-tymämäärät jakaantuvat johdantoluvun ja muun ydinjakson välillä?