Olkiluoto 1- ja 2-ydinvoimalaitosten primääripiirien murtumataajuuden analysointi R-Book-menetelmällä - Pulakka, Ari (2021)
Lasken tutkielmassani Olkiluoto 1- ja 2- ydinvoimalaitosten primääripiirin murtumataajuuden. Murtumataajuus ilmaisee kuinka monta vuotoa tiettyyn putkilinjaan tai järjestelmään vuoden aikana keskimäärin ilmaantuu. Taajuuden määrittäminen kuuluu osaksi ydinvoimalaitoksen todennäköisyysperusteista riskianalyysiä, jolla perustellaan säteilyn käyttöä valvovalle viranomaiselle ydinvoimalaitoksen lainmukainen käyttö sekä perusteet käytön jatkamiselle. Käytän murtumataajuuksien analysointiin Nordic PSA Group:n kehittämää R-Book-menetelmää, joka pohjautuu maailmanlaajuiseen tietokantaan. Tietokantaan on kirjattu eri laitoksilla havaittuja putkisäröjä ja vuotoja. Tietokannan avulla tehdään tilastollinen analyysi, jossa määritellään murtumataajuudet erikokoisille putkille. Menetelmän jakelu ja erityisesti sen kehittäjien laskemat tulokset ovat osittain rajoitettua tietoa, joten joudun työssäni soveltamaan yleistä menetelmäkuvausta Olkiluodon laitoskohtaisia ominaisuuksia vastaaviksi. Tutkielman tarkoituksena on sekä tarkentaa nykyisiä taajuusarvoja, että luoda menetelmä, jonka avulla muidenkin putkilinjojen murtumataajuudet voidaan jatkossa määritellä.