Pilvipalveluiden lakitekniset rajoitteet ja käytänteet : julkinen sektori - Reponen, Teemu (2021)
Pilvipohjaiset palvelut ovat nousseet useiden yrityksien toimintaan mukaan niiden kustannustehokkuuden sekä helpon tiedonsiirtelyn takia. Julkisissa organisaatioissa siirtymä on kuitenkin ollut huomattavasti hitaampaa ja useissa paikoissa vielä kesken. Julkiset organisaatiot käsittelevät myös paljon ei-julkista tietoa, mille tietoturvavaatimukset ovat huomattavan korkeat. Erityisesti GDPR, Schrems II sekä muut lait ja päätökset asettavat tiukat raamit tiedonkäsittelylle. Tämä tutkielma keskittyy julkisten organisaatioiden kohtaamiin vaatimuksiin sekä lakien asettamiin rajoitteisiin pilvipalveluiden käytössä. Tutkielma esittelee myös uhkia sekä teknisiä ratkaisuja joita pilvipalveluissa kohdataan. Tämän lisäksi tutkielman empiirinen osio luo katsauksen alalla vallitseviin käytänteisiin kyselytutkimuksen avulla. Tutkimuksen tuloksena on näkemys tämänhetkisiin käytänteisiin. Tämän lisäksi tutkielma antaa pohjan tulevaisuuden tutkimukselle erityisesti sopimuksiin liittyviin käytänteisiin.