Tietojärjestelmän käyttöönotto teknostressin ja työhyvinvoinnin näkökulmasta organisaatiossa : tapaustutkimus Sisu-tietojärjestelmästä - Ropponen, Johanna (2021)
Tässä tutkielmassa tarkastellaan ensin kirjallisuuskatsauksen keinoin informaatio- ja kommunikaatioteknologian ja tietojärjestelmien roolia työhyvinvointiin ja teknostressiin niin yleisemmin kuin käyttöönoton yhteydessäkin työelämässä. Tuloksena saadaan tietoa teknostressin yleisyydestä ja ilmenemisestä kansainvälisesti, erilaisista fyysisistä kuin henkisistäkin tavoista, joilla teknostressi ilmenee eri henkilöillä, erilaisista keinoista torjua teknostressiä niin yksilöllisesti kuin organisaation tasollakin sekä ajankohtaisempi katsaus teknostressiin nykyisessä COVID-19 -pandemiatilanteessa. Toiseksi suoritetaan kyselytutkimus Jyväskylän yliopiston henkilökunnan keskuudessa, missä selvitetään käsitteellistä teknostressin mallia avuksi käyttäen teknostressin luojia, estäjiä kuin työhyvinvointivaikutuksia Sisu-järjestelmään ja sen käyttöönottoon liittyen. Tuloksena havaitaan Sisu-järjestelmän sisältävän suuren määrän teknostressin luojia ja käyttöönotossa käytettyjen teknostressiä estävien menetelmien epäonnistuneen teknostressin torjunnassa. Lisäksi havaitaan Sisu-järjestelmällä olleen merkittävä työhyvinvointia sekä organisaatioon ja työhön sitoutumista heikentävä vaikutus.