Perheiden monimuotoisuus lasten kuvakirjoissa : millaiset perheiden representaatiot vallitsevat vuoden 2020 myydyimmissä lastenkirjoissa? - Malminiemi, Veera (2021)
Tämän tutkielman tavoitteena on tarkastella lasten kuvakirjoissa esiintyvää perheiden monimuotoisuutta siitä näkökulmasta, miten monimuotoiset perheet representoidaan. Tutkielman aineistona toimii 10 kuvakirjaa vuoden 2020 myydyimpien lasten- ja nuortenkirjojen listalta. Aineistosta neljä kirjaa on käännettyjä ulkomaalaisia teoksia, mutta olen todennut niiden vastaavan myös suomalaista kontekstia. Tutkielma on toteutettu teoriasidonnaisella sisällönanalyysillä sen joustavuuden vuoksi. Menetelmän avulla olen pystynyt tarkastelemaan tutkielman aineistoa itsenäisenä kokonaisuutena, mutta myös osana suurempaa kontekstia. Analyysin myötä kuvakirjoissa ilmeni useita perhetyyppejä, jotka olen jaotellut kuuteen kategoriaan: kahden biologisen vanhemman perheet, yksinhuoltajaperheet, sateenkaariperheet, itse valitut perheet, lapsettomat perheet ja lapset, joilla ei ole vanhempia. Analyysin tuloksena voidaan todeta, että myydyimmissä lasten kuvakirjoissa esiintyy yllättävän paljon perheiden monimuotoisuutta, mutta representaatiot näistä eivät välttämättä ole lasta kehittäviä, opettavaisia tai monipuolisia. Lasten kuvakirjoissa noudatetaan myös useimmiten perinteisiä sukupuolirooleja, ja valkoisuus ja keskiluokkaisuus esiintyvät normeina. Tämä ei kuitenkaan vastaa tämänhetkisen tai tulevaisuuden yhteiskunnan ja kansalaisten moninaista todellisuutta. Näin ollen lastenkirjallisuudella on vielä kehityksenvaraa kulttuurituotteena.