Venäjä kansainvälisenä taloutena ja suvereeni Internet - Kaila, Ruth (2021)
Internetin avoimuutta on alettu kyseenalaistaa viimeisten vuosien aikana, ja monet valtiot ovat lisänneet kontrollia Internetin segmentistään. Venäjä onnistui joulukuussa 2019 hetkellisesti irrottamaan oman Internetin segmenttinsä kansainvälisestä verkosta. Tämän tutkimuksen tavoitteena on selvittää, mitä edellytyksiä Venäjän kaltaisella kansainvälisellä taloudella kansainvälisine rahoitusjärjestelmineen on sulkea Internetin segmenttinsä. Tutkimusmenetelminä käytetään verkostoja ja dynaamisia systeemejä mallintavaa verkko-teoriaa sekä vertailevaa tutkimusta. Tutkimuksen ensimmäisessä osassa todetaan, että vaikka Venäjällä lähitulevaisuudessa olisi tekniset edellytykset sekä suvereeniin Internetin segmenttiin, tulisi tilannetta tarkastella laajemmasta näkökulmasta. Irtautuminen ei näytä yksinkertaiselta, kun tarkasteluun otetaan mukaan vaikutukset Venäjän talous- ja rahoitusjärjestelmiin. Nämä järjestelmät ovat erottamaton osa globaaleja keskinäisriippuvia talous- ja rahoitusjärjestelmiä, joiden voima on nimenomaan maailmanlaajuisessa käytössä. Järjestelmiä ei voi täysin korvata kotimaisilla järjestelmillä. Talous- ja rahajärjestelmien lisäksi Venäjällä on kiinteät yhteydet länsimaihin Internetin tarjoaman sisällön kautta. Erityisesti suurimmat länsimaiset sosiaalisen median alustat ovat Venäjällä erittäin suosittuja ja niitä on vaikea täysin korvata kotimaisilla vastaavilla alustoilla. Tutkimuksen toisessa osassa Venäjää verrataan Kiinaan, jolla on suvereeni Internetin segmentti. Valtiot eroavat toisistaan niin Internetin segmenttien kuin talous- ja rahoitusjärjestelmienkin rakentumisessa. Venäjän Internetin segmentti on syntynyt osana kansainvälistä verkostoa, ja sen kautta Venäjän talous- ja rahoitusjärjestelmät ovat kiinteässä yhteydessä kansainvälisiin järjestelmiin. Kiinan Internetin segmentti on alun perin suunniteltu mahdollisimman irralliseksi globaalista Internetistä. Kiinan talous- ja rahoitusjärjestelmien tavoin sitä ollaan hallitusti avaamassa kansainväliseen talouden ja rahoituksen toimintaympäristöön. Siinä, missä Venäjä pyrkii varmistamaan Internetin segmenttinsä suvereeniuden sulkeutumalla, Kiinan strategiana on monipuolisesti ja monialaisesti varmistaa sellainen valta-asema kansainvälisessä yhteistyössä, että se pystyy pitämään Internetin segmenttinsä suvereenina. Pitkällä tähtäimellä Kiinan valitsema strategia tuntuu suvereenin Internetin projektin kannalta toimivammalta.