Satsuki, Mei ja yliluonnollisuus : henkien ja henkimaailman vaikutukset lasten toimintaan japanilaisessa animaatioelokuvassa Naapurini Totoro. - Suominen, Fanny (2021)
Naapurini Totoro on Hayao Miyazakin ohjaama japanilainen animaatioelokuva. Valitsin kyseisen elokuvan, koska se on suosittu ympäri maailman ja yksi Hayao Miyazakin tunnetuimmista elokuvista. Pyrin tässä kandidaatintutkielmassa selvittämään, millaisin eri tavoin elokuvan päähenkilöt representoivat toimintaa, ja miten erilaiset henkiolennot ja niiden muodostama henkimaailma vaikuttavat päähenkilöiden toimintaan. Tavoitteenani on tehdä Naapurini Totorosta tutkimus, jonka näkökulma on uusi ja monitieteinen. Lisäksi japanilaisista animaatioista ei ole ylipäänsä tehty Suomessa paljoa tutkimusta, minkä vuoksi tutkimukseni myös lisää tietoa japanilaisesta kulttuurista. Yhdistelen tutkimuksessani kirjallisuuden tutkimussuuntauksen henkilöhahmotutkimusta, lapsuudentutkimusta, yliluonnollisuuden tutkimusta ja elokuvatutkimusta. Käytän elokuvan analyysissä hyödykseni Rimmon-Kenanin jaottelua henkilöhahmojen toimijuuksista sekä Sven Eric Moarheadin jaottelua yliluonnollisuuden vaikutuksen tasoista. Näiden jaottelujen avulla pyrin selvittämään mahdollisimman yksityiskohtaisesti, millaista toimintaa elokuvan päähenkilöt representoivat ja millä eri tasoilla yliluonnolliset henkiolennot vaikuttavat päähenkilöihin ja heidän toimintaansa. Lisäksi hyödynnän jossain määrin lapsuudentutkimuksen käsitettä sosiaalinen toimija päähenkilöitä tutkiessani. Tutkimuksessani selvisi, että elokuvan päähenkilöt representoivat eniten niin sanottua tavanomaista toimintaa, joka on henkilöhahmoille jollakin tapaa ominaista tai tavallista. Tämän lisäksi henkiolennot näyttäisivät vaikuttavan päähenkilöihin eniten symbolisella tasolla ja sosiaalisella tasolla: symbolinen taso vahvistaa ihmisen uskoa yliluonnolliseen, ja sosiaalinen taso aiheuttaa joko yhteenkuuluvuuden tunnetta tiettyyn ryhmään tai tietystä ryhmästä syrjäytymistä.