Työhyvinvointi lastensuojelussa : työn kuormittavuus ja sen ehkäiseminen - Katajala, Liisa (2021)
Tässä tutkielmassa tarkoituksena on tarkastella lastensuojelun työntekijöiden työhyvinvointia työn kuormittavuutta aiheuttavien sekä sitä ehkäisevien tekijöiden näkökulmasta. Tutkimusmenetelmänä tutkielmassani käytän kuvailevaa kirjallisuuskatsausta ja tutkimusaineistoni koostuu 15 eri tutkimuksesta. Tutkielmassani nostan esille tekijöitä, jotka tutkimusaineistoni mukaan yleisimmin aiheuttavat lastensuojelutyössä työn kuormittavuutta sekä tekijöitä, joiden kautta työn kuormittavuutta lastensuojelutyössä on mahdollista ehkäistä. Tutkimusaineistoista nousseet tutkimustulokset jakautuvat työn kuormittavuutta aiheuttaviin sekä sitä ehkäiseviin tekijöihin. Tutkielman tuloksista voidaan päätellä, että lastensuojelutyö on monelta osin haastavaa työtä, jossa vaativat työolosuhteet kuormittavat työntekijöitä monien eri tekijöiden kautta. Työn kuormittavuuden kokeminen on aina yksilön subjektiivinen kokemus, mutta tutkimustulokset paljastavat, että on tekijöitä, jotka kuormittavat lastensuojelutyötä yleisesti kaikkialla. Työ on emotionaalisesti haastavaa, sillä työntekijät kohtaavat päivittäin asiakkaiden vaikeita ja rankkoja elämäntilanteita, jotka sisältävät mm. päihteiden käyttöä, mielenterveysongelmia sekä lasten tarpeiden laiminlyöntiä. Työn kuormittavuutta aiheuttavat myös organisaatioon ja yhteiskuntaan liittyvät tekijät, kuten työn vähäiset resurssit ja suuri työmäärä. Lisäksi työntekijät kokevat lastensuojelutyöhön kuuluvan epävarmuuden ja ennakoimattomuuden sekä suuren vastuun kuormittavan heitä.