Displacement effects of active labour market policies - Hirvonen, Antti (2021)
Tutkielma käsittelee aktiivisen työvoimapolitiikan (ATP) syrjäytysvaikutuksia. Syrjäytysvaikutukset ovat ATP:n epäsuoria sivuvaikutuksia, jotka vaikuttavat työllisyyteen negatiivisesti muiden kuin ohjelmiin osallistuvien henkilöiden kautta. Tutkielmassa keskitytään kahden tyyppisiin sivuvaikutuksiin. Ensinnäkin ATP, kuten tukityöllistämisohjelmat, voi syrjäyttää vakinaista työllisyyttä. Lisäksi aiemman kirjallisuuden perusteella ATP voi myös vähentää ohjelmiin osallistumattomien työnhakijoiden työllistymistodennäköisyyttä. Sivuvaikutusten huomioiminen on tärkeää, jos halutaan arvioida ATP:n nettovaikutuksia. Tutkielmassa syrjäytysvaikutuksia tarkastellaan hyödyntäen muunneltua Layard-Nickell mallia teoriakehyksenä, tarkastellen aihetta käsittelevää aiempaa kirjallisuutta sekä lopuksi empiirisen analyysin avulla. Empiirisessä analyysissä käytetään vuositason paneeliaineistoa suomalaisista kunnista vuosilta 2008–2018. Aineistoa analysoidaan staattisella kiinteiden vaikutusten mallilla ja dynaamisella yleistetyn momenttimenetelmän (GMM) mallilla hyödyntäen instrumenttimuuttujia. Kiinteiden vaikutusten mallin perusteella tukityöllistäminen ja koulutusohjelmat ovat negatiivisesti yhteydessä vakinaiseen työllisyyteen. Työllisyden ja ATP:n volyymien yhteys on kuitenkin simultaaninen eli työllisyyden taso voi vaikuttaa ATP:n volyymeihin ja päinvastoin. Näin ollen kiinteiden vaikutusten mallin tuloksiin liittyy endogeenisuusharhaa. Tämän vuoksi ei voida tehdä johtopäätöksiä siitä, kuvastaako havaitut negatiiviset yhteydet pelkästään muuttujien endogeenista suhdetta vai syrjäytysvaikutuksia. Endogeenisuusongelmaa ratkaistaan hyödyntämällä instrumenttimuuttujamenetelmää (GMM), mutta GMM mallin estimaatit eivät ole valideja epävalidien instrumenttien vuoksi. Empiirisen analyysin tulokset ovat verrattavissa aiempiin makrotason tutkimuksiin, joiden perusteella tukityöllistämiseen liittyvät syrjäytysvaikutukset ovat mittavia. Yritystason tutkimukset ovat kuitenkin ristiriidassa näiden tulosten kanssa, koska niiden perusteella palkkatukeen ei liity syrjäytysvaikutuksia. Tulevaisuudessa tarvitaan vielä jatkotutkimusta aiheesta, koska sekä yritystason että makrotason tutkimuksissa on tiettyjä rajoituksia, joita voitaisiin parantaa tulevissa tutkimuksissa.