Alvar Åkermanin kädenjälki Kokkolassa : tutkimus rakennusmestarin vaikutuksesta kaupungin kulttuuriympäristöön 1906–1940 - Puikko, Anna Katriina (2021)
Kokkolan ensimmäinen kaupunginrakennusmestari Alvar Åkerman (1876–1940) suunnitteli virkatyössään ja sen ohella Kokkolaan lukuisia rakennuksia. Pyrin tutkimuksessani selvittämään, mitä nuo rakennukset ovat, mitä tyypillisiä piirteitä niistä löytyy ja miten rakennukset suhteutuvat ajan yleisiin tyylipiirteisiin. Luon myös katsauksen siihen, missä käytössä rakennukset ovat olleet ja siihen, ovatko ne säilyneet vai kadonneet. Kokonaisuudessaan tutkimus vastaa kysymykseen miten Åkerman toiminta ja työn tulokset näkyvät Kokkolan kulttuuriympäristössä nykyään. Käyn tutkimuksessani läpi rakennusmestarien koulutusta ja Åkermanin aikaisempia vaiheita ymmärtääkseni paremmin hänen myöhäisempää tuotantoaan. Aineistoni pääosan muodostavat kuitenkin kaupunginarkiston vanhat, digitoidut rakennuspiirustukset. Arkisto on laaja, mutta ei täysin kattava, ja osasta piirustuksia puuttuu tekijän nimi. Olenkin analysoinut eri piirtäjien tapoja tehdä suunnitelmia ja pyrkinyt selvittämään, mitkä allekirjoittamattomista piirustuksista ovat Åkermanin tekemiä. Åkerman oli tuottelias suunnittelija. Löytämäni aineisto käsittää noin 50 asuinrakennusta, kymmenisen erilaista julkista rakennusta sekä noin 50 talousrakennusta. Niiden lisäksi löysin noin 130 muutospiirustusta. Valtaosa hänen piirtämistään asuinrakennuksista ovat puisia ja sijaitsevat Mäntykankaan kaupunginosassa, joka on luokiteltu valtakunnallisesti merkittäväksi rakennetuksi kulttuuriympäristöksi (RKY). Åkerman piirsi kuitenkin myös useita tiilisiä rakennuksia, esimerkiksi 1970-luvulla puretun kauppahallin. Åkerman seurasi aikaansa ja oli hyvin tietoinen esimerkiksi englanti-laistyyppisestä huvila-arkkitehtuurista ja mallipiirustuksista. Vähitellen hänen tyylinsä kääntyi rationalistisesta jugendista ajanmukaisesti kohti klassismia. Erilaisten lähteiden perusteella Åkermanista välittyy vaikutelma idearikkaasta, työstään kiinnostuneesta ja tinkimättömästä ammattilaisesta. Åkerman oli hyvin lahjakas suunnittelija, ja hänen merkityksensä Kokkolan kaupungin kulttuuriympäristölle vilkkaana rakentamisaikana on ollut huomattava. Hänen suunnittelemiaan rakennuksia on yhä jäljellä useita, ja ne ovat edelleen tärkeitä kaupungin kulttuuriympäristölle. Niillä on rakennustaiteellista arvoa, mutta myös historiallista todistusvoimaa menneisyyden tapahtumista ja ilmiöistä.