"Onko tämä joku Antti Holman uusi performanssi?" : diskurssianalyysi Postin viestintää koskevista twiiteistä - Boman, Ronja (2021)
Syksyllä 2020 Posti uudisti viestintätapaansa aiempaa epävirallisemmaksi ja tuttavallisemmaksi. Tässä maisterintutkielmassa tarkastelen sitä, millaisia yleiskielestä poikkeavia kielimuotoja Postin uudessa viestinnässä esiintyy, miten Twitterin käyttäjät kommentoivat näitä kielimuotoja ja millaisia diskursseja näiden kommenttien pohjalta siten rakentuu. Tutkimukseni teoreettisena viitekehyksenä toimii diskurssianalyysin lisäksi systeemis-funktionaalinen kielioppi. Tarkastelen myös kielen eri muotoja ja oikeakielisyyden käsitteistöä osana diskurssien rakentumista. Tutkimukseni tavoitteena on muodostaa mahdollisimman selkeä käsitys siitä, millaisen vastaanoton Postin uusi viestintätyyli on Twitterissä saanut ja mistä elementeistä tämän tulkinta voidaan rakentaa. Pyrin saamaan selville, mihin asioihin kielenkäyttäjät kiinnittävät huomiota ja miten he sanallistavat näitä havaintojaan. Kiinnostavaa oli, että mielipiteet oikeasta ja väärästä kielestä, kielen eri varianttien rooleista kieliyhteisössä ja kielenhuollosta osana kieliyhteisön toimintaa nousivat toistuvasti esille aineistossa, vaikka Postin toimintaan nämä eivät vaikuta. Kieli sosiaalisena toimintana ja kontekstisidonnaisuus kulkevatkin mukana tutkimuksen kaikissa vaiheissa. Tutkimuksen aineisto koostui syyskuussa 2020 Twitterissä käydystä keskusteluketjusta sekä Postin nettisivuilta poimituista näytteistä. Jälkimmäistä on käytetty esittelemään laajemmin kielen ilmiöitä ja edellinen puolestaan toimii aineistona diskurssinanalyysille. Twiiteistä koostuvassa aineistossa on mukana sekä Postin edustajien että Twitterin muiden käyttäjien kirjoittamia viestejä. Aineiston pohjalta olen rajannut ja nimennyt kolme diskurssia, jotka ovat nimeltään murrediskurssi, yritysviestinnän diskurssi ja asiallisuusdiskurssi. Vaikka olen rajannut diskurssit näihin kolmeen, tuon tutkimuksessani esille niiden keskinäisen limittymisen toisiinsa, sillä yksikään mainituista diskursseista ei ole tarkkarajainen tai muiden diskurssien läsnäoloa poissulkeva.