”Opon ehkä pitäis olla vielä enemmän läsnä ja tiedostaa se, että miten opiskelijoilla oikeesti menee” : opiskelijoiden kokemuksia aikuislukion opinto-ohjauksesta - Helle, Nelli; Sirkka, Ella (2021)
Tutkimuksessa tarkasteltiin aikuislukio-opiskelijoiden kokemuksia ja toiveita aikuislukion opinto-ohjauksesta. Tutkimus toteutettiin yhteistyössä hankkeen ”Innovatiivisten oppimisympäristöjen edistäminen lukiokoulutuksessa – Digitaalinen ohjaus tukemassa lukio – opiskelijoiden oman tulevaisuuden suunnittelua” kanssa. Tutkimuksemme pyrkii antamaan hankkeeseen opiskelijoiden näkemyksen aikuislukion ohjauksesta. Tutkimuksen pohjana vaikutti fenomenologinen lähestymistapa. Tarkoituksena oli kartoittaa aikuislukion opiskelijoiden kokemuksia aikuislukion opinto-ohjauksesta. Kyseessä on kvalitatiivinen tutkimus, jonka aineiston hankinnassa hyödynnettiin puolistrukturoitua teemahaastattelua. Teemahaastatteluihin osallistui 11, opintojen eri vaiheissa olevaa aikuislukion opiskelijaa. Tutkimusaineisto analysoitiin käyttäen aineistolähtöistä sisällönanalyysia. Tutkimuksen tulosten perusteella ohjauksella on aikuislukiossa tärkeä rooli. Aikuislukio-opiskelijat painottivat erityisesti aidon kohtaamisen ja dialogisuuden tärkeyttä ohjaussuhteessa. Opiskelijat kuvasivat verkko-ohjauksen olevan toimiva toteutustapa aikuislukiossa. Kaikista tärkeimpänä aikuislukio-opiskelijat pitivät sitä, että ohjausta olisi saatavilla heti opintojen alusta asti säännöllisesti opintojen loppuun asti. Opiskelijat toivoivat, että ohjaus sisältäisi urasuunnitelmien kartoittamista läpi opintojen. Lisäksi opiskelijoiden kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin edistäminen ja tukeminen tulisi aktiivisesti huomioida opinto-ohjauksessa.