Implications of master data management on knowledge management : case study in a large-scale technology enterprise - Hänninen, Jesse (2021)
Tämä pro-gradu -tutkielma selvittää, kuinka master datan hallinnan ja siihen kuuluvien käytäntöjen käyttöönotto organisaatiossa vaikuttaa tietämyksenhallintaan ja sen eri prosesseihin organisaatiossa. Tutkimus rakentaa teoreettisen perustan tietämyksenhallinnan ja master datan hallinnan käsitteisiin, jotka perustuvat olemassa olevaan tutkimuskirjallisuuteen. Teoreettista perustaa tarkastellaan case-tutkimuksen yhteydessä globaalissa suuressa teknologiayhtiössä, jossa tutkimus havainnoi, minkälaisia vaikutuksia master datan hallinnan käyttöönotolla on tietämyksenhallintaan. Case-tutkimuksen tärkeimmät havainnot ovat, että master datan hallinnan käyttöönotto mahdollistaa muodollisen ja henkilökohtaisista kanavista riippumattoman tavan siirtää lähinnä eksplisiittistä tietämystä eri yksiköiden välillä. Lisäksi master data domain tarjoaa metamuistin hiljaisen tiedon saatavuudesta ja sijainnista. Molemmat havainnot viittaavat siihen, että master datan hallinta voi vähentää merkittävästi tiedon välittämisen kustannuksia organisaatiossa siirtämällä taakkaa yksilöiltä master data domainiin, mikä osaltaan parantaa organisaation tehokkuutta.