Hoitajadiskurssit Helsingin Sanomien uutisteksteissä - Suomalainen, Minja (2021)
Tässä tutkielmassa selvitetään, minkälaisia diskursseja Helsingin Sanomien uutistekstit muodostavat hoitajiin liittyen. Aineistona on aikavälillä 16.3.2020-30.4.2020 ilmestyneitä Helsingin Sanomien uutistekstejä. Ajankohta sijoittuu COVID-19-pandemian alkamishetkeen, jolloin Suomessa julistettiin voimaan poikkeusolot ja otettiin käyttöön valmiuslaki, jolla muun muassa hoitohenkilökuntaa pystyttiin velvoittamaan töihin ja heidän työ- ja loma-ajoistaan pystyttiin poikkeamaan. Tutkimus on diskurssintutkimusta, teoriapohjana on systeemis-funktionaalinen kieliteoria ja analyysissa hyödynnetään interpersoonaista ja ideationaalista metafunktiota. Aineistosta löytyi puuttuvan toimijuuden diskurssi, huolidiskurssi ja suorittamisdiskurssi. Puuttuvan toimijuuden diskurssissa hoitajiin kohdistui velvoitteita ja heidän vaikutusmahdollisuutensa olivat vähäiset. Huolidiskurssissa hoitoala näyttäytyi ongelmakeskeisenä ja huolta esiintyi esimerkiksi hoitajien ja tarvikkeiden riittävyydestä. Suorittamisdiskurssissa hoitajien toimintaa kuvattiin konkreettisen tekemisen, suoriutumisen ja selviämisen kautta. Tutkielman tulokset osoittivat, että aineiston COVID-19-pandemiatilanteeseen liittyvässä hoitajauutisoinnissa on yhtäläisyyksiä kansainvälisiin epidemia- ja pandemia-ajan hoitajiin liittyviin mediateksteihin sekä aiempiin kotimaisiin hoitajien työtaisteluja ja palkkaneuvotteluja koskeviin mediateksteihin. Aineistosta löytyvät diskurssit eivät vahvista hoitoalan houkuttelevuutta, mikä on huomionarvoista tilanteessa, jossa hoitoalan työntekijäpula on nousemassa konkreettiseksi ongelmaksi.