Näkemyksiä Big Datasta : paljon dataa, vai jotain enemmän? - Talviaho, Henri (2021)
Datan määrä on kasvanut räjähdysmäisesti. Datan rooli yhteiskunnassa on muuttunut 2000-luvulla merkittävästi. Dataa hyödynnetään monilla eri tavoilla, esimerkiksi markkinoinnissa. Big Datalla tarkoitetaan dataa, joka on määrältään suurta ja olemukseltaan moninaista. Big Datalle ei kuitenkaan ole olemassa yksittäistä käsitettä, vaan niin yritysmaailma, kuin myös akateeminen maailma ovat pullollaan useita toisistaan poikkeavia käsitteitä. Tässä tutkielmassa tavoitteena on kartoittaa niin kirjallisuuskatsauksen kuin myös empiirisen tutkimuksen avulla sitä, mitä Big Datalla tarkoitetaan ja sitä, minkälaisia väärinkäsityksiä Big Dataan liittyy. Tutkielmassa tutustutaan aluksi kuvailemaan sitä, miten akateemikot näkevät Big Datan käsitteen tasolla. Lisäksi tutustutaan Big Datan yleisimpiin ominaisuuksiin. Empiirisen tutkimuksen avulla tutustutaan siihen, miten asiantuntijoiden ja opiskelijoiden piirissä Big Data mielletään. Tutkimuksessa havaittiin, että Big Dataan liittyviä väärinkäsityksiä ovat yleisimmin se, että Big Datan koetaan olevan vain määrällisesti suurta dataa ja täten eroavan vain määrän perusteella tavallisesti datasta. Lisäksi toisena yleisimpänä väärinkäsityksen muotona tutkimuksessa ilmeni se, että Big Data sekoitetaan analytiikan kanssa, toisin sanoen vastaajat olettavat, että Big Data itsessään on prosessi, joka kattaa kaiken tiedon keräämisestä analysointiin saakka. Tutkimuksen lopussa pohditaan Big Datan tärkeyttä ja tarpeellisuutta. Kyseenalaistetaan termin Big Data tarpeellisuus ja ehdotetaan, että Big Data olisi vain osa data-analytiikkaa.