Thatcherismi käsitteenä Britannian parlamenttidebateissa ismin ilmaantumisesta vuoden 2019 loppuun - Komulainen, Jussi (2021)
Maisterintutkielmassani analysoin käsitteen thatcherismi käyttöä Britannian parlamenttidebateissa käsitteen ilmaantumisesta vuoden 2019 loppuun, mikä oli viimeinen kokonainen vuosi tutkimusta käynnistäessäni. Käytin sekä kvantitatiivisia että kvalitatiivisia menetelmiä, ja määrällisessä analyysissa hyödynsin parlamenttidebattien lisäksi täydentävinä lähteinä sanomalehdistöä: vasemmalle kallellaan olevaa The Guardiania ja perinteisesti oikeistoa tukenutta The Timesia. Thatcherismin käyttö oli vilkkainta vuosina 1987–1991 sekä parlamentissa että lehdistössä, ja parlamentissa sitä suosivat etupäässä opposition edustajat ja lehdistä käyttö oli The Guardianissa selvästi yleisempää. Kollokaatioanalyysin avulla tarkastelin, millaisia muita käsitteitä thatcherismin yhteydessä esiintyi. Kollokaatteja luokittelemalla pystyi muodostamaan jo alustavaa kuvaa käytetystä kielestä, mutta tärkeämpi rooli kollokaatioanalyysilla oli lähilukuni suuntaamisessa. Keskityin tutkimuksessani debatteihin, joissa esiintyi oleellisimmiksi katsomiani thatcherismin kollokaatteja, etenkin muita ismejä. Joitakin debatteja otin mukaan myös historiallisesti merkittävien tapahtumien perusteella. Thatcherismi on ismejä tutkineiden Jussi Kurunmäen ja Jani Marjasen näkemysten mukaan aika perinteinen ismi, sillä se oli alun perin halveksuvasti käytetty käsite, jonka merkitys kuitenkin kiistettiin nopeasti. Sen yhteydessä esiintyi myös valtava määrä muita ismejä: monetarismin ja sosialismin kaltaisista perinteisistä ismeistä majorismin ja mitterrandismin kaltaisiin kuriositeetteihin. Osana arkistonhallinnan opintoja pohdin tutkimuksessani myös digitaalisten arkistojen mahdollisuuksia ja problematiikkaa.