Kansainvälinen urheilutapahtuma kentän vastuullisuuden ajurina - Nikkilä, Aino (2021)
Yhteiskuntavastuu on viimeisen parin vuosikymmenen aikana noussut yritysten johtamisstrategioiden keskeiseksi elementiksi ja myös tärkeäksi viestinnän keinoksi. Urheilusektorilla toiminnan yhteiskuntavastuullisuuteen on kuitenkin enemmän alettu panostaa vasta viime vuosina ja sen voidaan nähdä olevan yhä merkittävämpi osa myös erilaisia urheilutapahtumia. Tässä pro gradu -tutkielmassa tutkin vastuullisuussuunnittelun toteutumista jääkiekon 2022 MM-kisoja järjestävässä kisaorganisaatiossa. Tavoitteena on selvittää, miten kansainvälisen urheilutapahtuman vastuullisuussuunnittelua toteutetaan ja millaisia vaikutusmahdollisuuksia urheilutapahtumalla on koko kentän yhteiskuntavastuun kehittämiseksi. Tutkielman teoreettinen viitekehys rakentuu yhteiskuntavastuun sekä ”field-configuring event” -konseptin ympärille. Tutkimus toteutettiin laadullisena tutkimuksena ja aineisto kerättiin puolistrukturoiduin teemahaastatteluin tapahtumaa järjestävän kisaorganisaation koko sen hetkiseltä henkilöstöltä. Analysoin aineiston sisällönanalyysillä teemoittamista apuna käyttäen. Tutkimuksesta käy ilmi, että jääkiekon MM-kisat voidaan määritellä field-configuring eventiksi, jonka kautta on mahdollista vaikuttaa oman järjestökentän kehittämiseen. Vaikuttamismahdollisuuksia nähdään olevan urheilusektorin vastuullisuuteen niin Suomessa kuin kansainvälisestikin aina pienemmistä urheilutapahtumista ja -seuroista myös suurempiin urheilutapahtumiin ja lajiliittoihin asti. Lisäksi vaikuttamismahdollisuuksia nähdään olevan urheilun kautta välillisesti erilaisiin yhteistyö- sekä sponsoriyrityksiin ja heidän toimintaansa. Vastuullisuussuunnittelulla koetaan olevan suuri merkitys ja sitä pyritään toteuttamaan systemaattisesti aina kisaorganisaation muodostamisesta kisojen päättymiseen asti. Vastuullisuuden tulee näyttäytyä tapahtumassa aitona ja konkreettisena tekemisenä, jolla halutaan saada aikaiseksi positiivisia vaikutuksia laajalle yleisölle sekä ympäristölle.