Asiantuntijoiden tarinoita psykologisesta turvallisuudesta työpaikalla - Ikonen, Tiia (2021)
Tässä pro gradu -tutkielmassa tarkasteltiin narratiivisen tutkimusmenetelmän keinoin uransa alkuvaiheessa olevien asiantuntijoiden tarinoita psykologisesta turvallisuudesta sekä tämän kerronnan sukupuolittuneisuutta. Tutkimuksen tavoitteena oli erityisesti kuvata ja tulkita yksilöiden antamia merkityksiä psykologisesta turvallisuudesta työympäristössä. Lisäksi kerrontaa tarkasteltiin sosiaalisen sukupuolen tekemisen näkökulmasta, jonka avulla kerronnasta tunnistettiin feminiinisiä ja maskuliinisia puhetapoja. Tutkimuskysymyksiksi määriteltiin: 1) Miten asiantuntijat kuvailevat psykologista turvallisuutta työympäristössä? 2) Millaisia psykologisen turvallisuuden syntymistä estäviä tai edistäviä tekijöitä kerronta sisältää? 3) Millaisia sukupuoleen liittyviä merkityksiä psykologisen turvallisuuden kerrontaan liitetään? Tutkimuksen aineisto hankittiin kymmenen teemahaastattelun avulla, joihin valittiin viisi naista ja viisi miestä. Haastatteluiden kohderyhmäksi määriteltiin asiantuntijatehtävissä työskentelevät henkilöt, jotka olivat vastikään valmistuneet yliopistollisesta kauppakorkeakoulusta tai olivat näiden opintojen loppuvaiheessa. Aineiston analysointiin sovellettiin temaattista analyysiä ja tämän pohjalta aineisto jaettiin kolmeen pääteema-alueeseen: psykologinen turvallisuus henkilökohtaisena voimana, psykologinen turvallisuus yhteisön voimavarana sekä epävarmuuden heijastuminen psykologiseen turvallisuuteen. Ensimmäistä teema-alueista kuvaili yksilöiden ammatillinen itsevarmuus, mikä heijastui vahvaan psykologiseen turvallisuuteen. Näissä tarinoissa kerronta oli pääasiallisesti maskuliinista. Toisen teema -alueen tarinoissa korostui organisaation merkitys psykologisesti turvallisen ilmapiirin luomisessa . Tarinoiden kerronnassa oli sekä maskuliinisia että feminiinisiä elementtejä. Viimeinen teema-alueista edusti heikompaa kokemusta psykologisesta turvallisuudesta, johon vaikutti sekä asiantuntijan heikompi ammatillinen itseluottamus, että puutteellinen työympäristöstä saatu tuki. Näissä tarinoissa painottui feminiiniset puhetavat. Tutkimuksen tuloksiin nojaten voidaan argumentoida organisaatioiden olevan aiheellista panostaa psykologisesti turvallisen työilmapiirin luomiseen ja kehittämiseen.