”Pelkään silti, että minulle voi käydä samoin kuin monille muillekin” : sisällönanalyysi lasten hankintaan liitetyistä riskeistä Helsingin Sanomien lukijoiden mielipidekirjoituksissa vuosina 2019 ja 2020 - Sipinen, Sanni (2021)
Suomessa syntyvyys on laskenut vuodesta 2011 eteenpäin aina vuoteen 2019 asti. Poikkeusvuonna 2020 syntyvyys lähti lievästi nousuun, mutta pidemmän ajan kehityskäyrä on edelleen laskusuuntainen. Syntyvyyden lasku on herättänyt mediassa ja päättäjissä huolta muun muassa Suomen huoltosuhteen heikkenemisestä. Tämän tutkimuksen tarkoituksena on selvittää, millaisia riskejä lasten hankintaan liitetään Helsingin Sanomien lukijoiden mielipidekirjoituksissa vuosina 2019 ja 2020. Tutkimukseni keskeisinä teoreettisina lähtökohtina ovat individualisaation ja riskiyhteiskunnan käsitteet. Toisen modernisaation myötä syntynyttä riskiyhteiskuntaa leimaavat muun muassa satunnaisuus ja riskien välttäminen sekä individualismi eli länsimaisten nyky-yhteiskuntien kulttuuri, jossa yksilön etu menee yhteisön edun edelle. Tutkimuksen aineisto koostuu 42 mielipidekirjoituksesta, joiden aiheena on syntyvyys. Aineiston analyysin metodina on sisällönanalyysi, jonka avulla etsin aineistosta Deborah Luptonin esittelemiä riskien kategorioita. Analyysin perusteella voidaan sanoa, että lasten hankintaan yhdistetään useita riskejä ja ne vaikuttavat lastentekopäätöksiin. Riskeihin liitetään usein epävarmuuden tunteita, esimerkiksi yksilön talouden tai kumppanin suhteen. Tutkimustuloksista selviää, että etenkin taloudellinen epävarmuus ja parisuhteiden ongelmat mietityttävät ennen lapsen hankintaa.