Orjuus, sisällissota ja vapaus : muistitietotutkimus William H. Robinsonin ja London R. Ferebeen orjanarratiiveista - Heiska, Heikki (2021)
Tässä tutkimuksessa tutkin muistitietotutkimuksen näkökulmasta kahta Yhdysvaltojen sisällissodan jälkeen kirjoitettua orjanarratiivia Pohjois-Carolinan osavaltiosta. Nämä orjanarratiivit ovat entisten orjien kirjoittamia omaelämänkertoja, jotka tässä tutkimuksessa ovat: William H. Robinsonin "From Log Cabin to the Pulpit, or, Fifteen Years in Slavery" ja London R. Ferebeen "A Brief History of the Slave Life of Rev. L. R. Ferebee, and the Battles of Life, and Four Years of His Ministerial Life. Written from Memory. To 1882". Tutkin miten Robinson ja Ferebee muistelivat aikaansa orjuudessa, mitä sisällissota merkitsi heille, ja mitkä olivat merkittävimpiä tapahtumia heidän elämissään, ja miten ne tulivat omaelämäkerroissa ilmi? Tutkimuksessa käyn narratiivit yksi kerrallaan läpi, joiden tueksi annan tutkimuskirjallisuuden avulla historiallista kontekstia.