"Hellyys pienissä hetkissä on suurinta mahdollista onnea" : onnellisuuden representaatiot kolumnisarjassa Lujasti lempeä - Wehrt, Camilla von (2021)
Tässä tutkielmassa tarkastellaan onnellisuuden representaatioita Maaret Kallion kolumnisarjassa nimeltä Lujasti lempeä. Kolumneja julkaistaan Helsingin Sanomien verkkosivuilla, ja niissä käsitellään muun muassa tunteita, hyvinvointia sekä ihmissuhteita. Tutkielman aineisto koostuu kolmesta kolumnista, joiden teemana on onnellisuus tai hyvä elämä. Onnellisuus on aiheena ajaton, ja sen määritelmä voi vaihdella jopa yksilötasolla. Koska kielen avulla voidaan rakentaa tietynlaista todellisuutta, on olennaista tutkia, miten onnellisuudesta kirjoitetaan ja millaisia merkityksiä sille luodaan mediassa. Tavoitteena on selvittää, millaisia representaatioita onnellisuudesta muodostuu ja millaisin kielellisin keinoin niitä ilmennetään. Tutkielman teoreettisena viitekehyksenä toimivat diskurssintutkimus sekä systeemis-funktionaalinen kieliteoria, ja lisäksi analyysissa hyödynnetään myös lingvististä tekstintutkimusta. Keskeisimpiä käsitteitä tutkielmassa ovat representaatio sekä konteksti. Tutkielmassa selvisi, että onnellisuutta representoidaan arkeen pohjautuvien esimerkkien kautta. Onnellisuutta pyritään tuomaan esiin elämän pienempien asioiden kautta. Representaatiot pyrkivät myös luomaan samaistuttavaa kuvaa onnellisuudesta. Teksteissä korostuvat erityisesti adjektiivit ja substantiivit, joiden avulla kirjoittaja rakentaa merkityksiä ja kielikuvia.