Esiopetusikäisten lasten fyysinen aktiivisuus ja leikin lajit leluttomassa leikissä - Ilén, Matilda (2021)
Lasten fyysisen aktiivisuuden vähäisestä määrästä on paljon tutkimuksia, ja tutkijat ovat heränneet tietoisuuteen siitä, että lapset ovat päiväkotipäivien aikana pääosin passiivisia. Tämän tutkimuksen tarkoituksena oli selvittää lasten fyysisen aktiivisuuden intensiteettiä leluttoman leikin aikana. Lisäksi tutkimuksessa oltiin kiinnostuneita mitä eri leikin lajeja leikistä havaitaan ja miten eri tekijät, sukupuoli, fyysinen ja sosiaalinen ympäristö ovat yhteydessä fyysisen aktiivisuuden intensiteettiin. Tutkimusote oli monimenetelmällinen. Aineisto, 157 videointia esikoululaisten leluttomasta leikistä marraskuulta 2016, oli valmiina aiemman Papiliohankkeen myötä kerättynä. Videoaineisto rajattiin laadullisella sisällönanalyysillä erotellen aineistosta leikin lajit, jotka olivat tutkimuksen kiinnostuksen kohteena. Tarkastelun kohteeksi valittu videoaineisto analysoitiin OSRAC-P -mittarilla määrällisiä menetelmiä käyttäen. Tilastollisia eroja tarkasteltiin ristiintaulukoinnilla ja khiin neliö̈-testillä̈. Tulokset esitettiin prosenttilukuina. Tutkimuksessa aineistosta tunnistettiin kolme leikin lajia, joita olivat roolileikki, esineleikki ja aikuinen mukana -leikki. Tulokset osoittivat, että lasten fyysisen aktiivisuuden intensiteetti oli pääosin paikallaan oleva, kevyttä liikettä sisälsi alle puolet havainnoista ja vähintään keskiraskasta liikettä alle 10 %. Tyttöjen toiminta oli odotettua enemmän kevyttä liikettä ja poikien toiminta sisälsi odotettua enemmän kevyttä liikettä. Lisäksi tutkimuksessa havaittiin, että aikuisen aktiivisella osallistumisella lasten leikkiin oli myönteinen vaikutus lasten fyysisen aktiivisuuden intensiteettiin.