Varhaiskasvatuksen opettajaopiskelijoiden käsityksiä uravalintansa syistä ja opintoihin sitoutumiseen liittyvistä tekijöistä - Leppämäki, Harri (2021)
Tutkimuksen tavoitteena oli selvittää ja tunnistaa varhaiskasvatuksen opettajaksi opiskelevien uravalintaan liittyviä syitä ja varhaiskasvatuksen opettajankoulutuksessa opintoihin sitoutumiseen liittyviä tekijöitä. Lisäksi tarkoituksena oli näiden tekijöiden huomioimisella tuoda esille opiskelijoiden uravalinta ja opintoihin sitoutumisen prosessia. Tutkimus toteutettiin laadullisesti keräämällä aineisto yksilöhaastatteluin, jotka toteutettiin puolistrukturoiduin teemahaastatteluin. Tutkimuksen informantteina olivat vuonna 2019 opintonsa aloittaneet Jyväskylän yliopiston 1. vuosikurssin varhaiskasvatuksen opettajaopiskelijat (n=9). Tutkimuksen metodina käytettiin fenomenografista näkökulmaa, joka ohjasi käyttämään haastatteluiden analyysinä fenomenografista analyysia. Tutkimustulokset kertovat varhaiskasvatuksen opiskelijoiden käsityksistä uravalintaan liittyvistä syistä ja opintoihin sitoutumiseen liittyvistä tekijöistä. Tulosten perusteella varhaiskasvatuksen opettajan opintoihin hakeuduttiin varhaiskasvatuksen työn kiinnostavuuden ja lasten parissa työskentelemisen halukkuuden vuoksi. Tuloksista ilmenee myös, että opintoihin sitoutumiseen liittyvät opiskelijoiden mukaan koulutuksen sisäiset ja opiskelijan yksilölliset tekijät. Koulutuksen sisäisistä tekijöistä merkittävimmin opiskelijoiden sitoutumiseen opintoihin vaikuttivat opintojaksot ja opetusmenetelmät. Opiskelijoiden yksilöllisistä tekijöistä merkittävimmin opintoihin sitoutumiseen liittyi oman asiantuntijuuden kehittäminen ja opiskelijaryhmä. Tulokset osoittavat, että opiskelijoiden uravalinnan syyt ja opintoihin sitoutumiseen liittyvät tekijät tukivat heidän kasvuprosessiaan valmistua varhaiskasvatuksen opettajaksi.