Sanna Mariniin ja Alexander Stubbiin liitetyt diskurssit Helsingin Sanomissa - Suhonen, Ella-Maria (2021)
Tutkimukseni tavoitteena on selvittää, millaisia diskursseja Sanna Mariniin ja Alexander Stubbiin on liitetty Helsingin Sanomissa niinä aikoina, kun heidät on nimitetty Suomen pääministereiksi. Lisäksi tarkastelen diskurssien välisiä yhtäläisyyksiä ja eroja sekä Marinin ja Stubbin sukupuolten vaikutuksia niihin. Tutkimukseni on ajankohtainen, sillä Marin on Suomen tämän hetkinen pääministeri ja sukupuoli on paljon keskustelua herättävä puheenaihe niin perinteisessä kuin sosiaalisessakin mediassa. Lähestyn tutkimukseni tavoitetta kolmella tutkimuskysymyksellä, jotka ovat: 1 a) Minkälaisten diskurssien avulla Sanna Marinin mediakuvaa on luotu Helsingin Sanomissa? 1 b) Millaisin kielellisin keinoin Sanna Mariniin liitetyt diskurssit rakentuvat? 2 a) Minkälaisten diskurssien avulla Alexander Stubbin mediakuvaa on luotu Helsingin Sanomissa? 2 b) Millaisin kielellisin keinoin Alexander Stubbiin liitetyt diskurssit rakentuvat? 3. a) Mitä yhtäläisyyksiä ja eroja on Mariniin ja Stubbiin liitetyissä diskursseissa? 3. b) Vaikuttavatko Marinin ja Stubbin sukupuolet yhtäläisyyksien ja erojen rakentumiseen? Tutkimuksen teoreettisena viitekehyksenä toimii kriittinen diskurssintutkimus, systeemis-funktionaalinen kieli-teoria sekä sukupuolentutkimus. Systeemis-funktionaalinen kieliteoria toimii myös tutkimukseni analyysimetodina. Aineistonani on 40 Helsingin Sanomissa julkaistua pääkirjoitusta, kolumnia, kommenttia ja artikkelia. Aineisto on kerätty hs.fi -sivuston hakukoneella. Puolet aineistosta on kerätty hakusanalla Sanna Marin ja puolet hakusanalla Alexander Stubb. Sanna Mariniin liitettyjä diskursseja nousee aineistossa esiin viisi kappaletta, ja nämä diskurssit ovat politiikan, iän, naiseuden, yksityishenkilön kuvaamisen ja suosion diskurssit. Alexander Stubbiin liitettyjä diskursseja nousee aineistosta kolme, ja nämä diskurssit ovat politiikan, osaamisen ja kokemuksen sekä epäsovinniasuuden diskurssit. Mariniin ja Stubbiin liitetyt diskurssit sekä niissä tehdyt kielelliset valinnat ovat keskenään hyvin erilaisia. Marinista rakennetaan neutraaleilla sanavalinnoilla helposti lähestyttävä ja sovinnainen kuva. Stubbista puolestaan käytetään huomattavasti vaihtelevampaa kieltä, häntä kritisoidaan avoimesti ja hänet esitetään epäsovinnaisena poliittisena hahmona.