Palvelinympäristöön kohdistuvasta kiristysohjelmahyökkäyksestä palautuminen - Pekkanen, Hannu (2021)
Tässä tutkielmassa käsitellään kiristysohjelmahyökkäyksestä palautumista. Tutkimuksen teoriaosuuden tarkoituksena oli selvittää miten kiristysohjelmat toimivat ja millaisia uhkia niistä aiheutuu. Tämän lisäksi esiteltiin kiristysohjelmien havainnointia ja ennaltaehkäisyä. Kiristysohjelmien lisäksi selvitettiin nykyaikaiset varmistus- ja palautusmenetelmät ja niiden hyödyntäminen kiristysohjelmahyökkäyksestä palautumisessa. Tutkimuksen empiirisessä osuudessa tutkittiin palautumismenetelmiä käytännössä ja vertailtiin palautumisessa käytettäviä menetelmiä. Tutkimuksen aihe on tärkeä, koska kiristysohjelmat aiheuttavat jatkuvan ja vakavan uhan kaikille verkotetuille tietojärjestelmille. Kirjallisuustutkimus toteutettiin kirjallisuuskatsauksena, käyttäen olemassa olevaa tutkimustietoutta. Empiirisessä osiossa toteutettiin palautumistestaus, jossa pyrittiin vertailemaan erilaisia palautumismenetelmiä. Tutkimuksen teoriaosuudessa havaittiin, että kiristysohjelmahyökkäyksestä palautuminen on monimutkainen kokonaisuus ja palautumisen suunnitelmat tulisi sisällyttää organisaatioiden liiketoiminnan jatkuvuussuunnitteluun. Tutkimuksen empiirisessä osioissa havaittiin, miten erilaiset palautumismenetelmät vaikuttavat palautumisaikaan ja sitä kautta organisaatioiden kyvykkyyteen palautua mahdollisesta kiristysohjelmahyökkäyksestä