Yksityisyysparadoksi : systemaattinen kirjallisuuskartoitus - Taivalmaa, Anna (2021)
Yksityisyysparadoksilla viitataan ihmisten yksityisyysasenteiden tai -huolien ja yksityisyyskäyttäytymisen väliseen ristiriitaan. Tässä systemaattisena kirjallisuuskartoituksena toteutetussa kandidaatintutkielmassa perehdyttiin yksityisyysparadoksin tutkimusmenetelmiin ja paradoksia selittäviin tekijöihin. Tutkielman tavoitteena oli selvittää, millä menetelmillä yksityisyysparadoksia on tutkittu, ja mitä selityksiä paradoksille on löydetty. Tutkielman aineistona oli 23 vertaisarvioitua tutkimusta, jotka haettiin hyödyntämällä tietokantahakuja ja lumipallo-otantamenetelmiä. Yksityisyysparadoksin tutkimuksessa on hyödynnetty runsaasti empiirisiä menetelmiä, ja aineistonkeruussa on hyödynnetty esimerkiksi kyselyitä, haastatteluja ja koemenetelmiä. Aiheesta on tehty myös kirjallisuuskatsauksia ja teoreettisia tutkimuksia. Yksityisyysparadoksille on löydetty useita selittäviä tekijöitä. Tutkielmassa luokiteltiin tutkimukset menetelmien perusteella kahteen luokkaan, joita ovat arviointitutkimukset ja filosofiset paperit. Yksityisyysparadoksia selittävät tekijät puolestaan luokiteltiin kolmeen luokkaan, joita ovat yksityisyysparadoksia suoraan selittävät tekijät, yksilön päätöksentekoprosessia selittäviin tekijät ja tutkimustapa yksityisyysparadoksia selittävänä tekijänä. Yksityisyysparadoksia on pyritty selittämään erityisesti erilaisten yksilön päätöksentekoprosessiin vaikuttavien tekijöiden kautta, ja yksilöiden käyttämien teknologioiden vaikutus yksityisyysparadoksin ilmenemiseen on jäänyt tutkimuksissa vähemmälle huomiolle. Tutkimuksissa ei myöskään ole kerätty juurikaan aineistoa ihmisten todellisesta yksityisyyskäyttäytymisestä, vaan käyttäytymistä on analysoitu ihmisten oman raportoinnin pohjalta.